Има вероятност Австралия да приеме световното първенство по футбол през 2010 година, ако домакинът Южна Африка не успее навреме да завърши строителството на стадионите.

Вестник "Сидни Морнинг Хералд" съобщава днес на първата си страница, че са се появи слухове, според които световната футболна централа ФИФА тайно е номинирала Австралия за първа резерва в случай, че се наложи оттеглянето на ЮАР.

Зеленият континент има намерение да се кандидатира за домакин на световните футболни финали през 2018 година.

Според възприетата от Сеп Блатер политика на ротация на ФИФА следващите три шампионата ще се проведат в Африка, Южна Америка и Азия. Бразилия, вероятен кандидат за домакин на световното първенство през 2014 година, няма да може да се подготви до 2010-та, ако Южна Африка загуби правата си. Това означава, че Австралия е най-лесният резервен вариант.

Сидни бе домакин на летните олимпийски игри през 2000 година. Австралия може да има шест стадиона, отговарящи на стандартите на ФИФА до 2010 година, а може да направи и съвместно домакинство с Нова Зеландия, както това направиха Япония и Южна Корея през 2002.

Според вестника Австралия е разглеждана като алтернативен вариант за домакин на Мондиала след 4 години на заседание на ФИФА в Германия.

От футболната централа отрекоха, че е бил подготвян резервен вариант за домакинството на световното първенство през 2010 година.

Прецедент със смяна на домакин на Мондиал имаше за първенството през 1986 година. Колумбия отказа да приеме проявата поради нестабилна икономическа и политическа обстановка само 26 месеца преди началото на проявата. Тогава Мексико на пожар пое домакинството.