УЕФА се отказва от идеята за европейско първенство с 32 отбора, вместо досегашните 24. Такъв вариант се появи в публичното пространство в последните месеци, като се говореше, че има шанс още за Евро 2028 броят на участниците да бъде увеличен. Последните информации обаче твърдят, че тази идея ще бъде зачеркната, твърди "Таймс"

За последно броят на участниците на еврофиналите бе увеличен през 2016 година, когато от 16 станаха 24. Сега имаше шанс те да бъдат увеличени още до 32. Оказва се обаче, че телевизите в Европа са се противопоставили на тази идея и това е причината тя да бъде изоставена.

Ако новата идея бъде приета, това ще означава, че повече от половината от 55-те участници в квалификациите ще получат право на участие на финалите. При това положение обаче турнирът със сигурност ще загуби от бясъка си и ще има твърде много отбори "пълнеж".

Обмисляха се и други опции, като например премахването на традиционните квалификации, които да бъдат заменени със серия от мачове на директни елиминации. Друг вариант бе разширяване на формата на Лигата на нациите. Нито едно от тези предложения обаче не намери поддръжници сред телевизиите и те бяха отхвърлени.

Финалното решение за промяната на формата на европейските първенства ще бъде взето на събранието на Изпълнителния комитет на УЕФА през ноември. Кандидати за домакини на Евро 2028 са Турция и Великобритания и Ирландия.