Датата 14 февруари се възприема различно от хората - празнува се Свети Валентин, Трифон Зарезан, някои намират и други поводи. За феновете на Динамо (Загреб) обаче тя завинаги ще остане като най-специалната в клубната история.

На този ден през 2000 година отборът си връща името Динамо.

След 9-годишна битка с политици, правителство, клуб и полиция - феновете най-после си връщат името обратно.

След войната за независимост в Хърватия президентът Франьо Туджман решава да изгради един голям футболен гранд, който да е реклама на новата държава в Европа. Името обаче изобщо не му харесвало заради комунистическата връзка и решил отборът да се казва ХАШК-Граджански, а малко след това и Хърватия.

Ултрасите от фракцията "Bad Blue Boys" и останалите групировки мигновено започнали война, защото за тях клубът няма как да се казва по друг начин освен Динамо. За тях той бил символ и анти комунистическия режим в Югославия - мечта за автономна Хърватия, която се сбъднала.

През въпросните 9 години всички били против членовете на фракцията. Президентът бил най-влиятелният човек в държавата и впрегнал наличните ведомства да саботира всякаква дейност на организираните фенове. Било им забранено да носят шалчета със старото име, както и банери с любими лозунги като "Динамо светиня".

Снимка 563508

Полицията атакувала брутално всички фенове, които отказвали да приемат, че отборът вече се казва Хърватия.

Започнал бойкот на домакинските мачове. Иначе въпросният банер със слогана все още го има и може да се види на всеки мач.

През декември 1999 година Туджман починал и партията му губи изборите. От клуба веднага се задействали и на 14 февруари Динамо най-после върнал старото си име. Феновете организирали шумни празненства, като почитат датата и днес.

Превод от: Ultras Tifo