Доларът в четвъртък расте спрямо основните световни валути, благодарение съживяването на апетита за риск на пазарите и прогреса по отношение на данъчната реформа в САЩ.

Преди това американска валута започна да се понижава спрямо японската след заявлението на президента Тръмп за признаване на Йерусалим за столица на Израел. Това нанесе сериозен удар върху всички усилия за регулиране на процесите в Близкия изток по мирен път и разочарова и противници и съюзници на Вашингтон.

Но днес, курсът на долара спрямо йената расте заедно с подема на акциите на Токийската борса. Освен това ръстът на американската валута се подкрепя от добрите данни за трудовата заетост в САЩ. Всичко това донякъде компенсира безпокойството от ситуацията в Близкия изток.

Днес сутринта общата европейски валута поевтинява до $1,1791 спрямо нивото $1,1796 в края на вчерашната сесия, губейки през нощта 0,25 процента от стойността си.

Двойката долар-йена се търгува в същото време на ниво 112,54 йени за долар при курс 112,29 в сряда.

За едно евро на валутния пазар дават по 132,69 йени в сравнение със 132,45 ден по-рано.

Британският фунт стерлинг се понижава с 0,1 процента до $1,3383, преодолявайки седмичния минимум в нивото $1,3358. Растат опасенията за това, че сделката за Brexit няма да се случи по-рано то срещата на високо равнище на ЕС през следващата седмица.