Жребият за груповата фаза на Евро 2024 бе изтеглен в концертната зала "Елбфилхармони" в Хамбург. До момента за шампионата на Стария континент участие са си осигурили вземат 21 отбора, а още три тима ще бъдат определени чрез плейофи през следващата пролет.

Стана ясен мачът на откриването. Той ще противипостави домакинът Германия и Шотландия. Двубоят е на 14 юни от 22:00 часа на "Алианц Арена" в Мюнхен. Още в групата на Бундестима са Унгария и Швейцария.

Като най-интересна се очертава група "B", в която попаднаха тимовете на Испания, Хърватия, актуалния шампион Италия и Албания. 

Друга любопитна група е "D", където са Франция, Нидерландия, Австрия и победителят в плейофа в Лигата на нациите с участието на Уелс, Финландия, Полша и Естония. "Петлите" и "лалетата" бяха в една група и в квалификациите, като селекцията на Дидие Дешан записа две победи.

Ето групите на Евро 2024:

Група A: Германия (домакин), Шотландия, Унгария, Швейцария

Група B: Испания, Хърватия, Италия, Албания

Група C: Словения, Дания, Сърбия, Англия

Група D: Уелс/Финландия/Полша/Естония, Нидерландия, Австрия, Франция

Група E: Белгия, Словакия, Румъния, Босна и Херцеговина/Украйна/Израел/Исландия

Група F: Турция, Португалия, Чехия, Грузия/Люксембург/Гърция/Казахстан

До момента 21 национални отбора са се класирали за финалния турнир. Последните три селекции ще станат известни на 26 март догодина, когато ще се играят плейофите в Лигата на нациите. Поради тази причина в три от групите има един неясен отбор.

Ето и програмата за Евро 2024:

Групова фаза: 14 юни - 26 юни

Осминафинал: 29 юни - 2 юли

Четвъртфинали: 5 юли/6 юли

Полуфинали: 9 юли/10 юли

Финал: 14 юли

Обявиха наградния фонд за Евро 2024

Обявиха наградния фонд за Евро 2024

Ето колко ще получи победителят