Изпълнителният комитет на Европейската футболна асоциация (УЕФА) утвърди награден фонд в размер на 331 милиона евро и максимум от 28.25 милиона евро за шампиона. Това стана ясно след заседание Хамбург, където тази вечер ще бъде теглен жребий за груповата фаза.

Всяка национална федерация, класирала отбор на Евро 2024, ще прибере по 9.25 милина евро за участие. Всяка победа ще бъде премирана с 1 милион евро, а при равенство отборите ще си разделят по 500 хиляди. За излизане от групите премията е 1.5 милиона евро, за класиране на четвъртфинал - 4 милиона, а за загуба на финала - 5 милиона. Победителят ще получи бонус от 8 милиона евро.

На заседанието си УЕФА насрочи и дата за жребия за Лигата на нациите, в която България е в група С. За момента той е на 8 февруари 2024 в Париж, ден след следващото заседание на Изпълнителния комитет.

За домакини на европейското първенство по футзал през 2026 пък бяха определени Латвия и Литва, които ще приемат мачовете в Рига и Каунас.

УЕФА направи и големи промени в женския футбол. Шампионската лига ще бъде в нов формат с 18 отбора, които ще играят по три домакинства и три гостувания преди елиминациите. Организацията също така дава начало на второтостепенен клубен турнир, който ще стартира през сезон 2025/2026. Пълните детайли за него ще бъдат обявени в понеделник.

УЕФА обяви и официалния график за провеждане на Евро 2025 за жени в Швейцария. Домакини на мачове между 2 и 27 юли ще бъдат Базел, Берн, Женева, Люцерн, Сион, Санкт Гален, Тун и Цюрих. "Санкт Якоб Парк" в Базел ще приеме мача на откриването и финала.

Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия обявиха партньорство за Евро 2024

Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия обявиха партньорство за Евро 2024

Всички мачове от първенството ще бъдат разпределени поравно