Халфът Аксел Вицел реши да се върне в националния отбор на Белгия, но сам осъзнава, че има нова роля за предстоящото от 14-и юни до 14-и юли. И прибавя, че е било лесно да я приеме, след като е чул мотивите на селекционера Доменико Тедеско.

35-годишният Вицел се отказа от участие в националния тим на Белгия през месец май миналата година като решение заради пренебрегването му за квалификациите през март. До момента той има 130 мача за страната за 15 години, по-голямата част в полузащитата.

Тедеско разясни защо Тибо Куртоа е извън състава на Белгия за Евро 2024

Тедеско разясни защо Тибо Куртоа е извън състава на Белгия за Евро 2024

Наставникът разкри, че физическото състояние на стража не е оптимално

Но след като направи един доста приличен сезон в Ла Лига с Атлетико (Мадрид) като централен бранител, Тедеско го повика и той се съгласи, за да прибави още опит пред вратата заедно с 37-годишния Ян Фертонген.

"Треньорът ми се обади и аз разбрах неговия план веднага", заяви Вицел пред журналистите днес. "Апетитът към мачовете все още го има и затова реших да се върна в отбора. И може би съм взел прибързано решение да спра с националния отбор. Но след един сезон в Атлетико (Мадрид) ми се прииска да се върна и ето ме".

Но пък ще трябва да се адаптира от линия с трима в Атлетико към по-традиционната конфигурация от четирима в белгийския национален отбор, което той не смята за проблем.

"Промених поста си на централен защитник и в главата си вече съм защитник. Чувствам се наистина добре на този пост. При днешния футбол трябва да взимаш бързи решения. Това е и ролята, която ще имам".

И също така отхвърли предположението, че двамата с Фертонген може и да нямат достатъчно бързина, за да играят заедно като двойка.

"Мисля, че аз и Ян можем да намерим синхрона там. Може и да не сме най-бързите, но ще намерим решение на този проблем, ако е проблем".

Също така той мисли, че дори и да не е същата сила от преди 2 или три години, от Световното в Русия през 2018-а година, Белгия пак има качествен отбор и достатъчно класа, за да се поздрави с шампионската титла на първенството.

"Вече не сме при големите фаворити. Но имаме добра комбинация от опит и младост. Предпочитам да ни мислят за аутсайдер и ние самите така да си мислим. Трябва да се справяме мач за мач и да гледаме напред. Тогава всичко е възможно".

Белгия е в доста добра група Е заедно с Румъния, Украйна и Словакия и открива кампанията на 17-и този месец във Франкфурт срещу словаците.