Отборът на Турция започна с победа участието си на Евро 2024. Югоизточните ни съседи се наложиха над състава на Грузия с 3:1 в първия си мач на шампионата на Стария континент. Головете за победителите бяха дело на Мерт Мюлдюр, Арда Гюлер и Керем Актюроглу, който оформи крайния резултатдълбоко в добавеното време. За Грузия пък точен бе Жорж Микаутадзе.

Отборът  воден от Винченцо Монтела стартира агресивно и веднага притисна съперника. Ударите към Мамардашвили не закъсняха. Айхан стреля с глава над вратата след ъглов удар, а опит на Чалханоолу бе блокиран. В 10-ата минута добра атака на турците завърши с нисък удар на Айхан, който срещна дясната греда зад вратаря на съперника. Грузия бързо отговори и удар на Меквабишвили бе отклонен и Гюнок трябваше да прави спасяване.

Темпото в началото на двубоя бе много високо, а основна причина за това имаха турците, които определено доминираха. Мамардашвили трябваше отново да се намесва в 14-ата минута, когато се справи със силен удар на Йъздъз от малък ъгъл. Тимът на южната ни съседка натискаше и търсеше пролуки в защитата на съперника, но грузинците успяха да се справят, въпреки че доста по-рядко играеха с топката.

Доминацията на Турция даде резултата в 25-ата минута, когато Мюлдюр с фантастичен удар откри резултатат. След опит за изчистване топката отиде към бранителя около границата на наказателното поле, а той я насочи великолепно от въздуха към мрежата. За него това бе първи гол за националния отбор от 2021 г.

Снимка 670164

Източник: GettyImages

Попадението вдъхнови още повече турците и те веднага организираха прекрасна бърза атака, завършена от Кенан Йълдъз. След разглеждане с ВАР обаче попадението бе отменено поради засада.

Това развитие не само не пречупи грузинците, но ги амбицира и те успяха доста бързо да изравнят. В 32-ата минута Кочорашвили си свърши отлична работа и намери Микаутадзе, който с нисък удар в близкия удар изненада Гюнок.

Снимка 670166

Източник: GettyImages

Това бе първият гол за Грузия на еврофинали в първия им мач. Малко след гола Турция можеше да стигне и до още един. Удар от воле на Микаутадзе обаче мина покрай вратата.

След силния край на първото полувреме Грузия излезе доста по-уверен след почивката. Турция обаче получи шанс малко след подновяването на играта. Центриране на Йълмаз обаче сякаш изненада Мюлдюр и той не успя да затрудни Мамардашвили. Кварацхелия създаваше проблеми на защитата на турците и след негов пробив той намери Микаутадзе. Неговият изстрел обаче бе блокиран, след като двама бранители се хвърлиха да го спрат.

Двата отбора предлага много емоции на феновете на стадиона в Дортмунд, тъй като играеха бърз, атакуващ футбол. Вратарят на грузинците трябваше да се намесва след мощен удар на Чалханоолу от фал, като топката отиваше право към него и той трябва да реагира бързо. Мамардашвили обаче нямаше какво да направи в 65-ата минута, когато Арда Гюлер вкара невероятен гол. Талантът на Реал Мадрид получи пространство пред наказателното поле и с блестящо изпълнение насочи топката към вратата.

Снимка 670175

Източник: GettyImages

Южните ни съседи отново бяха вдъхновени и както след първия гол бързо стигна до възможност да поведе с два. Оркун Кьокчу обаче не успя да уцели вратата от добра позиция. Грузия пък можеше да изравни в 70-ата минута. Кочорашвили блестящо проби през центъра, като преодоля защитата на съперника, но ударът му завърши в горната греда.

Последва кратко затишие и поредица от смени и в двата отбора. В този период турците не позволяваха на Грузия да застрашава Гюнок. Влезлият като резерва Юсуф Язъджъ накара Мамардашвили да прави поредното си отлично спасяване. В добавеното време тимът на Вили Саньол натисна сериозно и стигна до "златна" възможност малко преди края. Кочорашвили обаче прати топката покрай вратата.

Секунди по-късно Мухамед Актуркоглу се възползва от факта, че всички футболисти на Грузия бяха в полето на Турция за ъглов удар, включително и вратаря Мамардашвили. Така турският национал напредна с топка в крака и завърши за 3:1.

Снимка 670176

Източник: GettyImages

В следващия си мач на UEFA EURO 2024 южните ни съседи ще се изправят срещу състава на Португалия, като мачът е на 22-и юни. В същия ден Грузия ще премери сили с Чехия.