Германия спечели по изключително драматичен начин първото място в група "А" на Евро 2024. Селекцията на Юлиан Нагелсман стигна до равенство 1:1 с Швейцария в последен двубой от тази стартова фаза на турнира. Развоят на двубоя във Франкфурт обаче направи така, че домакините на континенталния форум да се чувстват истински късметлии. До 91-ата минута "кръстоносците" водеха с 1:0 след гол на Ндой през първото полувреме и вече виждаха как ще се изправят срещу втория от група "С". В този момент на сцената излезе резервният нападател Никлас Фюлкруг, който с глава промени целия развой на събитията и изкачи отново "маншафта" на върха със седем точки, докато натъжените швейцарци останаха втори с пет.

Швейцария - Германия 1:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

Швейцария - Германия 1:1 (Развой на срещата по минути)

Емоционален финал на сблъсъка във Франкфурт

Разочарованието за възпитаниците на Мурат Якин е двойно, тъй като в 86-ата минута, за кратко, те дори поведоха с 2:0, ала голът на Варгас правилно бе отменен поради засада.

Снимка 671111

Източник: GettyImages

Германия не изгуби излишно време и веднага демонстрира на Швейцария силата на своето нападение. Джамал Мусиала проби по фланга и навлезе към центъра, за да пусне извеждащ пас за включилия се от дълбочина Илкай Гюндоган. Миг преди да нанесе решителен удар, халфът беше блокиран от двама защитници на "кръстоносците".

Снимка 671108

Източник: GettyImages

Селекцията на Юлиан Нагелсман даваше необходимото време за игра с топката на "кръстоносците", но когато се налагаше, "маншафтът" веднага превключваше на директния си футбол. Точно по този начин, в 9-ата минута, офанзивните действия бяха изострени, а Гюндоган не успя да промуши стрелбата си измежду купа от вражески състезатели.

Швейцария се измъкна в 16-ата минута, след като гол в тяхната врата беше правилно отменен от италианския рефер Даниеле Орсато. Роберт Андрих се разписа с шут от далечна дистанция, който видимо изненада Ян Зомер. Радостта на опорния полузащитник обаче бе доста кратка, защото малко по-рано в атаката, непреценен шпагат на Джамал Мусиал стана причина за нарушението му срещу Мишел Абишер.

Снимка 671110

Източник: GettyImages

Трибуните на "Дойче Банк Арена" бяха смълчани, след като Швейцария поведе с редовен гол в 28-ата минута. Дан Дой поведе атака през центъра, след което продължи по фланга за Ремо Фройлер. Опитният полузащитник изчака включването на футболиста с №19 в наказателното поле, след което го захрани с перфектно центриране. Голаджията на Болоня не чакаше втора покана, изпревари персоналния си пазач и с едно докосване запрати кълбото в мрежата на Нойер.

Проблемите за Бундестима можеха да се удвоят, след като в следващата атака Ндой отново излезе на стрелкова позиция. И не беше никак далеч от целта. Този път обаче шутът му по земя профуча изключително близо до лявата греда на протегналия се максимално Нойер.

Снимка 671126

Източник: GettyImages

Германия приложи финален натиск в края на първото полувреме. Селекцията на Нагелсман стигна до достатъчно добри голови възможности, но Антонио Рюдигер и Кай Хавертц не бяха никак убедителни в завършващата фаза.

Снимка 671124

Източник: GettyImages

Германия стартира второто полувреме на високи обороти. Джамал Мусиала действаше раздвижено в атака и се освободи, за да нанесе достатъчно добър изстрел. За радост на Зомер, кълбото попадна точно в ръкавиците на швейцарския вратар.

Домакините на турнира бяха много близо до възстановяване на паритета, като Йошуа Кимих се оказа в непосредствена близост до Ян Зомер. Универсалният №6 шутира без да се замисли, но в този миг на страхотен блокиращ шпагат се хвърли Мануел Аканджи.

Снимка 671112

Източник: GettyImages

Швейцария демонстрира, че водечеството им в този двубой изобщо не е случайност. В 83-ата минута селекцията на Мурат Якин стигна до страхотна контраатака, при която Рубен Варгас бе изведен сам срещу Нойер и реализира повече от хладнокръвно. Време за радости нямаше за негово нещастие, тъй като още в реално време се видя, че появилият се като резерва футболист е в положение на засада.

Добра ситуация за немците имаше четири минути преди края. Незабележимият Кай Хавертц все пак имаше своя миг на активност, когато се оказа непокрит след центриране от корнер. Насочването му с глава кацна над горната греда на Зомер.

Снимка 671121

Източник: GettyImages

Германия не се предаде да търси положителна развръзка на този тежък за тима мач и в крайна сметка усилията на домакините се оправдаха. В ролята на спасител влезе "златната" резерва Никлас Фюлкруг, който се разписа във втората минута на добавеното време. Нападателят на Борусия (Дортмунд) бе заел най-добрата позиция при центриране на друг появил се от скамейката - Давид Раум, и с глава фиксира крайното 1:1.