Националният отбор на Румъния стартира по мечтан начин участието си на Европейското първенство по футбол в Германия. Макар и в ролята на аутсайдери, селекцията на Едуард Йорданеску изнесе лекция на фаворизирания украински тим, побеждавайки го по категоричен начин с 3:0 на "Алианц Арена"в Мюнхен. Силно мотивирани от над 35 000 свои сънародници по трибуните, северните ни съседи не оставиха шанс на своя опонент с три безответни гола.

Първият от тях падна в средата на първата част, когато капитанът Станчиу вкара с прецизен изстрел от средна дистанция. Разковничето на тази среща бе началото на второто полувреме, когато два бързи гола в мрежата на неубедителния днес Лунин, сложиха точка на спора. Те бяха дело на Разван Марин и Денис Драгуш.

Снимка 669914

Източник: GettyImages

Така румънците се добраха до безценни три точки, които увеличават шансовете им за продължаване в елиминационната фаза. В тяхната група Е са още Словакия и Белгие.

Румънците опитаха да стартират амбицирано с оглед невероятната подкрепа, която получаваха от трибуните на "Алианц Арена". Украинците обаче веднага завзеха центъра на терена и бяха тимът, държащ коженото кълбо в по-дълъг период от игровото време.

Румъния - Украйна 3:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Румъния - Украйна 3:0 (Развой на срещата по минути)

Доминация на северните ни съседи

Първата по-добра атака в мача дойде от селекцията на Едуард Йорданеску. Андрей Рациу метна извеждащ пас за включилия се от центъра Разван Марин, но Андрей Лунин следеше добре ситуацията и пресече в точния момент.

Снимка 669920

Източник: GettyImages

Двата тима определено разчитаха на директен футбол, тъй като в осмата минута съставите си размениха по една опасна атака. Първо Циганков не съумя да достигне до изстрел от границата на наказателното поле. От другата страна Коман имаше цялото време на света, за да нагласи своя шут, ала той попадна лесно в ръцете на Лунин.

Постепенно играта придоби позиционен оттенък, двата тима се отказаха от търсенето на директния подход и всяка една атака се изпипваше с максимален брой докосвания. Понякога дори и "паразитни" такива.

Липсата на достатъчно прецизни атаки принуди хора като Артьом Добвик да търсят късмета си с далечни изстрели. Звездата на Жирона обаче не бе достатъчно точен.

Снимка 669928

Източник: GettyImages

За да се стигне до гол в подобен род здрави битки, трябваше грешка. Е, такава се случи в 27-ата минута, когато северните ни съседи поведоха в резултата. Вратарят на Реал (Мадрид) - Андрий Лунин, сбърка фатално една върната към него топка, пращайки я в краката на Денис Ман. Звездата на Парма се огледа хубаво и видя своя капитан Станчиу, който с прецизен изстрел от 21 метра, и със скорост 119 км/ч, запрати топката неспасяемо в горния десен ъгъл на украинците.

След инкасираното попадение украинците преживяха няколко кризисни минути, през които панически чистеха топката колкото се може по-далеч от тяхното наказателно поле.

Румънското щастие можеше да бъде помрачено в 38-ата минута, когато бранителят на Тотнъм - Драгушин, така изчисти опасно центриране на Зинченко, че без малко не го запрати в собствената си мрежа.

Снимка 669955

Източник: GettyImages

Румъния беше близо да удвои своята преднина след още едно прекрасно изпълнение на изстрел извън наказателното поле. Денис Ман завъртя прекрасно коженото кълбо, но то премина изключително близо до десния ъгъл на Лунин.

Следобедът за Андрий Лунин можеше да се превърне в ужасяващ, след като в 42-ата минута голмайсторът Станчиу без малко не го наказа директно от корнер. Стражът бе напуснал своята позиция пред голлинията и само навременната му поправителна намеса го избави от сериозен срам.

Снимка 669953

Източник: GettyImages

Украинците логично започнаха по-агресивно втората част. Явно обаче работата между отделните звена в селекцията на Серхий Ребров не функционираше в необходимия синхрон, тъй като Румъния ги наказа с гол още при първата си по-сериозна контраатака за вторите 45 минути. В 52-ата изчистена топка при точно такава акция стигна до краката на Разван Марин, който от далечна дистанция, силно по земя, свари неподготвен Лунин, за да подлуди за втори път хилядите румънски фенове на "Алианц Арена".

Като истински хищници, надушили слабостта на своя опонент, румънците набързо решиха всичко в този мач с трети гол. Класиката дойде след статична ситуация, при която Денис Ман навлезе с много класа в наказателното поле на съперника и поднесе на тепсия за Денис Драгуш, който пред голлинията нямаше как да сбърка за унищожителното вече 3:0!

Снимка 669927

Източник: GettyImages

Срещата временно беше забавена в 72-ата минута заради изскочил румънски фен на терена. Под бурните подкани на феновете, той беше пожален от местната полиция и вместо арестуван, беше върнат на трибуните.

Украйна отправи първия си точен удар в мача едва в 75-ата минута, когато Судаков реши да пробва късмета си от над 20 метра. Флорин Ница внимаваше и с атрактивното си спасяване получи аплодисментите на своите сънародници.

Снимка 669948

Източник: GettyImages

ИВАЙЛО ДИМИТРОВ, Специален пратеник на ТОПСПОРТ на ЕВРО 2024, гр. Мюнхен