Нидерландия победи драматично Полша с 2:1 в първия мач от група "D" на Евро 2024. Успехът за "лалетата" дойде след късен гол на Ваут Вегхорст (83'), който се беше появил в игра само минута по-рано.

Преди това "орлите" бяха излезли напред в резултата с гол на Адам Букса (16'), а Коди Гакпо възстанови равенството четвърт час преди почивката. 

Другият мач от тази група между отборите на Франция и Австрия ще се играе утре от 22:00 часа.

Полша - Нидерландия 1:2 (Развой на срещата по минути)
на живо

Полша - Нидерландия 1:2 (Развой на срещата по минути)

Двубоят стартира в 16:00 часа

Нидерландия се хвърли в атаки още в началото на мача и във втората минута Коди Гакпо изпробва рефлекса на Войчех Шчесни с удар от малък ъгъл. Вратарят демонстрира класата си и успя да избие в корнер.

Натискът на "лалетата" се засилваше, а в 9-ата минута те изплетоха нова добра комбинация, след която се стигна до опасен удар на Райндерс от точката на дузпата, но изтрелът му мина на сантиметри от дясната греда.

Снимка 669732

Източник: Gettyimages

"Дружина Полска" се възползва по най-добрия начин от първото си положение пред вратата на Нидерландия. Желински изпълни корнер, след който Адам Букса излезе на първа греда и с глава насочи топката неспасяемо във вратата на "лалетата".

Снимка 669735

Източник: Gettyimages

Нидерландия беше близо до изравнителен гол в средата на първото полувреме, когато Ван Дайк нанесе коварен удар от ждроп и въпреки, че топката премина през куп от тела, Шчесни успя да се ориентира и спаси по великолепен начин. Малко след това и Депай обстрелва вратата на "орлите", но кълбото прелетя над гредата.

Снимка 669736

Източник: Gettyimages

Натискът на "лалетата" ставаше ожесточен и логичното се случи в 29-ата минута. Коди Гакпо напредна с топката в полето на Полша и нанесе удар от дъгата, получи се рикошет в тялото на Ян Бенднарек и Шчесни нямаше какво да направи освен да извади топката от мрежата си - 1:1.

Снимка 669746

Източник: Gettyimages

Малко преди почивката Нидерландия беше много близо до обрат. Нейтън Аке получи топката в наказателното поле и върна назад към Гакпо, ала ударът на футболиста на Ливърпул премина на милиметри над напречната греда. Полша оцелява...

Снимка 669744

Източник: Gettyimages

Секунди преди последния съдийски сигнал за първата част "орлите" отново оцеляха като по чудо. Нейтън Аке даде ювелирен 40-метров пас, подобен на емблематичното подаване от Франк де Бур към Денис Бергкамп на Мондиал 98' срещу Аржентина. Мемфис Депай пое топката на гърди в наказателното поле и стреля с десния крак, но кълбото отново не пожела да навести мрежата, минавайки изключително близо до дясната греда.

Натискът на Нидерландия продължи и в началото на второто полувреме. В 54-та минута "лалетата" организираха светкавична контраатака, при която Гакпо се откъсна зад защитата на Полша и подаде към Симонс, но изстрелът на последния беше разочароващ.

Снимка 669751

Източник: Gettyimages

В 59-ата минута Залевски подаде великолепно към Кивиор, който пое топката в наказателното поле на Нидерландия и стреля опасно. Получи се лек рикошет в крака на Нейтън Аке, но Вербрюген внимаваше. Секунди след това и Желински опита късмета си с удар от дистанция, но отново вратарят на "лалетата" беше на мястото си.

Точно двадесед минути след подновяването на играта вратата на Полша отново беше под обстрел. Този път Дензъл Дъмфрис стреля опасно от малък ъгъл, но и неговият удар мина покрай гредата.

В последния четвърт час на стадиона в Хамбург се появи и футболистът на Лудогорец Якуб Пьотровски. Той замени капитана на "орлите" - Пьотр Желински. Лентата отиде на ръката на вратаря Шчесни.

Така се стигна до 82-рата минута Роналд Куман пусна в игра Ваут Вегхорст, а той му се отблагодари със скъпоценен гол само една минута по-късно. Отново Нейтън Аке беше в основата на попадението, след като проби по левия фланг и подаде към Вегхорст в наказателното поле, а нападателят нанесе кинжален удар с левия крак - 1:2 за Нидерландия.

Снимка 669755

Източник: Gettyimages

В последните секунди на двубоя Залевски нанесе изключително коварен удар от около 35 метра, но Вербрюген внимаваше и така Нидерландия прибра трите точки в първия мач от група "D" на Евро 2024.