Австрийският национален отбор по футбол постигна първата си победа на Евро 2024. След незаслужената загуба от Франция в първия кръг, възпитаниците на Ралф Рангник съумяха да разгърнат пълния си потенциал и да впечатлят с изразителна победа над Полша с 3:1. Двубоят в Берлин почти през цялото време вървеше под диктовката на "орлите", които поведоха още в осмата минута чрез Траунер. Поляците все пак намериха сили да възстановят паритета до почивката чрез Пьонтек.

От силните мигове на "дружината" обаче нямаше и помен след почивката, когато австрийците бяха абсолютни господари на "Олимпиащадион", бележейки чрез Баумгартнер и Арнаутович от дузпа.

По този начин Марсел Забицер и компания увеличиха шансовете си за продължаване към следващата фаза, докато след втората си загуба, Полша може да изпадне и математически при определен развой на събитията на мача Нидерландия - Франция.

Снимка 670863

Източник: GettyImages

Австрия стартира далеч по-агресивно този двубой. Поляците бяха принудени да действат в отбранителен план дълбоко в своята половина. Така не закъсня и първият точен изстрел в мача, когато Пош реши да пробва бдителността на Войчех Шчесни.

Активните действия на австрийците бяха възнаградени и така те поведоха в резултата след едва само осем минути на "Олимпиащадион". Отбраната на Полша не свърши своята работа при центриране на Мвене, което остави напълно непокрит Траунер, а той с глава насочи неспасяемо в мрежата на "дружината".

Опиянени от случващото се в столицата на Германия, момчетата на Ралф Рагник можеха бързо да удвоят в следващата атака, но крайният изстрел на Арнаутович не достигна до финалната си дестинация.

Снимка 670873

Източник: GettyImages

Националният тим на Полша имаше огромни претенции към главния съдия Юмут Мерер, след като капитанът им Жиелински стреля силно в ръката на Пош, ала сигнал от турския рефер за наказателен удар така и не последва.

Офанзивното каре на поляците започваше да играе на все по-високи обороти, а в 19-ата минута Никола Залевски бе останал непокрит на далечна греда. Подаването към халф-бека на Рома трябваше да завърши с негов голов шут, ала насочването му премина високо над горната греда.

Австрийците сякаш не си взеха бележка от засилващия се полски натиск и така логично се стигна до възстановяването на паритета в 29-ата минута. От второто центриране, Жиелински съумя да намери на дузпата Ян Беднарек. Бранителят стреля силно в тялото на вражески защитник, а наблизо дебнеше Кжищоф Пьонтек, който напомни за себе си с безупречен изстрел за 1:1.

Снимка 670876

Източник: GettyImages

"Апетитът идва с яденето", на тази максима определено лежаха момчетата на Михал Пробиеж, които тръгнаха да търсят пълния обрат още до почивката. Този техен стремеж обаче можеше да им изиграе лоша шега, тъй като австрийците ги хванаха на светкавична контра в 38-ата минута. Тогава в ситуация на числено превъзходство, Забицер получи топката на изгодна позиция. Халфът на Борусия (Дортмунд) направи едно финтиращо движение и стреля, но топката не съумя да премине през Шчесни и застаналите до него трима полски футболисти.

Краят на първата част бе за поляците, които имаха ново голово положение. Отново в епицентъра на събитията беше Пьотр Жиелински, който завъртя добре топката от фаул, но само за да види отличната реакция на Патрик Пенц.

Снимка 670889

Източник: GettyImages

Голям проблем застигна Ралф Рангник и австрийския национален тим, след като голмайсторът Траунер получи контузия, от която изглеждаше, че няма как да се възстанови. Така на неговото място принудително се наложи да влиза Кевин Дансо, който натрупа популярност в последните дни, чупейки неволно носа на френската суперзвезда Килиан Мбапе.

Голямото събитие за поляците се случи след точно час футбол в Берлин, когато лидерът им Роберт Левандовски най-сетне официализира своето шесто участие на голям спортен форум за своята родина. Той се появи на мястото на Адам Букса.

Снимка 670892

Източник: GettyImages

След направените от Рангник рокади, Австрия имаше ново вдъхновение в представянето си на терена, а този устрем ги доведе и до втори гол във вратата на поляците. Появилият се от скамейката Прасс разви сериозна скорост по фланга, след което продължи за намиращия се в центъра Кристоф Баумгартнер. Подвижният халф стигна до дъгата, след което отправи изключително премерен удар, довел до делириум всички фенове на "орлите".

Австрия можеше да реши всичко в този двубой, след като страхотна възможност се откри пред Вимер в 75-ата. Тогава той имаше прекалено свободен достъп през центъра на полската отбрана, като пасът на Баумгартнер го свари в изключително добра позиция. Шутът му обаче бе отразен по най-добрия начин от Шчесни.

Снимка 670879

Източник: GettyImages

И ако късметът бе покрил "дружината" малко по-рано, то измъкване нямаше в 77-ата минута. Аранаутович се пребори за първа топка около центъра, като това се превърна в извеждащ пас за Марсел Забицер. Звездата на "вундертима" напредна сам срещу Шчесни, като принуди вратаря на Ювентус да го спъне с.... глава, за да донесе дупза в полза на символичните гости. Зад топката застана капитанът Арнаутович, който не трепна от напрегнатата ситуация и покачи до 1:3.

В оставащите минути до края на срещата гардът на поляците падна очевадно. Селекцията на Пробиеж нямаше как да се бори разнообразните атаки на австрийците. А в рамките на няколко офанзивни акции, големи пропуски за тях направиха Пош и Конрад Лаймер.

Снимка 670894

Източник: GettyImages

На 25 юни ще е големият финал на събитията в група D, когато по едно и също време ще се играят мачовете Полша - Франция и Нидерландия - Австрия.