Нова Броудкастинг Груп (НБГ) и Българската национална телевизия ще излъчат съвместно Евро 2024 в продължение на дългогодишното си успешно партньорство. След като придоби изключителните телевизионни права за престижния футболен турнир, водещата медийна и технологична компания НБГ ще даде възможност на българските зрители да проследят състезанието с участието на най-добрите национални отбори в Европа, в партньорство с БНТ. Европейското първенство по футбол ще се проведе в Германия от 14 юни до 14 юли 2024 година.

Всички мачове от първенството ще бъдат разпределени поравно между Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия. По традиция, те едновременно ще излъчат откриващия двубой, който ще се проведе на 14 юни 2024 г. на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен, финала на "Олимпиащадион" в Берлин на 14 юли 2024 г., както и един двубой от груповата фаза. Така всеки от партньорите ще предложи на зрителите излъчване на живо на 27 мача от вълнуващия турнир.

"След съвместното реализиране на едно Световно и две Европейски първенства по футбол, тази година в партньорство с БНТ отново ще дадем възможност на любителите на футбола в България да се насладят на едно от най-гледаните спортни събития в света. Горди сме, че Нова Броудкастинг Груп се наложи като дома на големия спорт с първокласно и разнообразно спортно съдържание. Искаме да осигурим на нашите зрители качествено изживяване и ще използваме целия потенциал, който имаме като медийна група, за да го постигнем", заяви главният изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп Стефана Здравкова.

"За БНТ е важно да предоставя на зрителите възможността да гледат най-големите футболни шампионати в ефира на обществената телевизия. Това е традиция, която продължава вече от почти 60 години. Надявам се и през следващата година футболната аудитория да бъде удовлетворена от продукта, който ще предложим. Трайното ни партньорство с Нова Броудкастинг Груп от няколко години дава възможност на почитателите на най-великата игра да изживеят един месец, изпълнен с много емоции заедно с най-големите отбори в Европа", каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Държавите, които вече си осигуриха място наЕвро, са Албания, Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Англия, Франция, Германия (домакин), Унгария, Италия, Нидерландия, Португалия, Румъния, Шотландия, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария и Турция. За останалите три места ще спорят 12 национални отбора, които ще изиграят плейофи за класиране през март 2024 година. Полуфиналните срещи ще се проведат на 21 март 2024 г., а финалите - на 26 март 2024 г. и всички те ще бъдат излъчени в каналите на DIEMA XTRA.

Жребият за груповата фаза на турнира ще бъде теглен в Хамбург Германия на 2 декември, 2023 г. от 19:00 часа и ще бъде излъчен на живо в ефира на спортния канал DIEMA SPORT 3, част от премиум пакета DIEMA XTRA. Студийната програма започва четвърт час преди началото на церемонията и ще продължи чак до 20:30 ч. Спортните фенове ще могат да проследят жребия и разговорите в студиото и онлайн в приложението PLAY DIEMA XTRA.