Германия победи с категоричното 5:1 Шотландия на старта на Евро 2024! Двубоят на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен не остави никакви съмнения кой е по-добрият от двата отбора и Бундестима заслужено се поздрави с успеха.

Това е най-изразителната победа в историята на откриващите мачове на Европейските първенства. За Германия точни бяха Флориан Вирц (10'), Джамал Мусиала (19'), Кай Хаверц (45' - дузпа), Фюлкруг (68') и Емре Джан в последните секундите. Попадението за шотландците падна след автогол на Антонио Рюдигер в 87-ата минута.

Другият мач от Група "А" между отборите на Швейцария и Унгария ще се изиграе утре от 16:00 часа.

Снимка 669581

Източник: Gettyimages

Не бяха изминали и 60 секунди, когато Флориан Вирц получи извеждащо подаване от Рюдигер и излезе сам срещу вратаря на Шотландия. Стражът на гостите спаси удара на нападателя на Байер (Леверкузен), но се оказа и че той се е намирал в положение на засада.

Първият гол на Евро 2024 падна в 10-та минута на двубоя. Тони Кроос получи топката в средата на терена и даде поредния си ювелирен пас по диагонал към Кимих, който беше заел позиция на десния фланг. Кимих бързо подаде към дебнещия около дъгата Флориан Виртц, а футболистът на Леверкузен нанесе опасен удар, който вратарят на шотландците не успя да отрази.

Снимка 669562

Източник: Gettyimages

Феновете на домакините щяха да съборят "Алианц Арена", след като домакините успяха да нанесат втори удар по Шотландия. Кай Хаверц получи извеждащ пас в предни позиции, нахлу отляво в наказателното поле и се затвори за удар. Но Хаверц хитро върна назад към Джамал Мусиала, който стреля мощно в горния ляв ъгъл и опъна мрежата за 2:0.

Снимка 669579

Източник: Gettyimages

В 26-ата минута реферът Клеман Тюрпен отсъди дузпа за Германия, но ВАР коригира арбитъра, че нарушението е било извън наказателното поле. Така Бундестимът получи пряк свободен удар, след който Хаверц нанесе коварен удар, но вратарят на Шотландия спаси.

Снимка 669561

Източник: Gettyimages

Три минути преди почивката Германия пропусна да нанесе решителен удар по своя съперник. Топката беше центрирана в наказателното поле, а там Гюндоган стреля с глава, ала вратарят Гън показа добър рефлекс и опази мрежата си от трето попадение. Топката все пак се върна в Гюндоган, а играч на Шотландия му влезе остро. Тюрпен първоначално подмина ситуацията, но ВАР го извика да преразгледа решението си и той посочи бялата точка.

Снимка 669572

Източник: Gettyimages

Бедата за Шотландия стана още по-голяма, след като за нарушението срещу Гюндоган, Портиъс получи директен червен картон.

Снимка 669574

Източник: Gettyimages

Зад бялата точка застана Кай Хаверц и хладнокръвно реализира за 3:0.

Снимка 669575

Източник: Gettyimages

В 51-та минута Рюдигер нанесе опасен удар от дистанция, но Гън внимаваше и изби в корнер. Любопитното е, че това беше и първият ъглов удар в мача. Малко по-късно Виртц можеше да отбележи втория си гол в мача, но изстрелът му от воле премина на сантиметри от горната греда.

Натискът на Бундестима не спираше и четвъртият гол в мрежата на шотландците не закъсня. Появилият се от резервната скамейка Фюлкруг се добра до топката в наказателното поле и истинска бомба я запрати към сглобката на вратата. Радващо е, че мрежата оцеля след този снаряд със 110 км/ч.

Снимка 669585

Източник: Gettyimages

Четвърт час преди края Никлас Фюлкруг прати топката още веднъж във вратата на Шотландия, но радостта на германците беше за кратко, след като се оказа, че нападателят се е намирал в положение на засада.

Снимка 669584

Източник: Gettyimages

Малко преди края на редовното време шотландците върнаха едно попадение. Те изпълниха пряк свободен удар, след който се получи леко разбъркване в полето на германците, а Антонио Рюдигер с глава запрати топката неспасяемо към Мануел Нойер.

Секунди преди края Германия отбеляза и още едно попадение. Емре Джан получи топката около дъгата и с техничен шут до гредата оформи крайното 5:1.