Първата голяма изненада на Евро 2024 е факт! Словакия победи абсолютния фаворит в групата Белгия с 1:0 на "Дойче Банк Арена" във Франкфурт.

Иван Шранц откри още в седмата минута, а мачът ще се запомни и с двете отменени попадения на Ромелу Лукаку след преглед на ситуациите със ситемата ВАР.

В другия мач от групата Румъния се наложи над Украйна с 3:0 и така заедно със Словакия излезе начело група "Е".

В следващия кръг Белгия ще играе с Румъния, а Украйна ще премери сили със Словакия.

Белгия - Словакия 0:1
на живо

Белгия - Словакия 0:1

Срещата ще се проведе във Франкфурт, с начален час 19:00

Още в третата минута на мача станахме свидетели на изключително чиста ситуация пред вратата на Словакия. Жереми Доку блесна с изключителен рейд от центъра на терена и стигна до наказателното поле на символичните гости. Топката беше доставена в наказателното поле, където Ромелу Лукаку имаше страхотен шанс да открие резултата от близка дистанция, но ударът му беше спасен от Дубравка.

Снимка 669983

Източник: Gettyimages

В 7-ата минута играчите на Белгия допуснаха грешка при изнасянето на топката и бяха наказани. Иван Шранц се възползва и подаде към Боженик, който стреля, но вратарят Кастелс успя да спаси, топката обаче се върна в Шранц, който технично разпечата вратата на "червените дяволи".

Снимка 669984

Източник: Gettyimages

В средата на първата част словаците сгрешиха при разиграването на топката в защита и Дубравка подари кълбото на Леандро Тросар, който се опита намери опразнената врата от 30 метра, но ударът му мина над напречната греда.

Десет минути преди паузата Де Бройне центрира от корнер, а Онана нанесе точен удар с глава, но той беше твърде слаб и не представляваше проблем за Дубравка.

Снимка 669987

Източник: Gettyimages

Вратарят на Белгия направи едно от най-добрите спасявания до този момент на Евро 2024 малко преди почивката. Куцка напредна по дясното крило и центрира опасно в наказателното поле на "червените дяволи", а Лукаш Хараслин стреля от воле, за да предизвика брилянтната намеса на Коен Кастелс.

Снимка 669993

Източник: Gettyimages

В 56-ата минута Ромелу Лукаку вкара топката в мрежата и хвърли белгийците в екстаз, но се оказа, че нападателят се е намирал в положение на засада при подаването към него от Онана.

Снимка 669986

Източник: Gettyimages

Белгия беше много близо до изравняването на резултата в 62-рата минута, когато Бакайоко получи топката в наказателното поле и стреля, но защитникът Ханцко успя да изчисти от голлинията. Самоотвержената намеса на бранителя доведе до неприятен сблъсък с негов съотборник и се наложи влизане на медицинския екип.

Малко преди края на мача Лукаку за втори път прати топката в мрежата, но и този гол беше отменен. Люис Опенда направи страхотен пробив по лявото крило, за да сервира прекрасно подаване към Лукаку, но след намесата на ВАР се оказа, че Опенда е поел топката с ръка и попадението беше отменено.

Снимка 669992

Източник: Gettyimages

Белгия - Словакия 0:1

Голмайстор: Иван Шранц (7)

Белгия: 1. Коен Кастелс - 21. Тимоти Кастан, 2. Зено Дебаст, 4. Вут Фаес, 11. Яник Караско - 24. Амаду Онана, 18. Орел Мангала - 9. Леандро Троас, 7. Кевин Де Бройне (К), 22. Жереми Доку - 10. Ромелу Лукаку

Словакия: 1. Мартин Дубравка - 2. Петър Пекарик, 14. Милан Шкриняр (К), 3. Денис Вавро, 16. Давид Ханко - 8. Ондрей Дуда, 22. Станислав Лоботка, 19. Юрай Куцка - 17. Лукаш Харслин, 9. Роберт Боженик, 26. Иван Шранц