Българският национален отбор по футбол окончателно се прости с надеждите си за класиране на Евро 2024. "Лъвовете" изиграха най-силния си двубой под ръководството на Младен Кръстаич, но се разминаха с престижна победа над Сърбия - 1:1. Селекцията ни се бори храбро и 9 секунди преди края водеше с 1:0 след гол на Кирил Десподов. Тогава обаче липса на организация в защита позволи на резервата Лазович да спаси западните ни съседи. Всичко това хвърли на боклука геройски намеси малко преди това на Илия Груев и Вальо Антов, които бранеха храбро родната врата.

Филип Кръстев пък имаше шанс да реши балканското дерби с втори гол за "трикольорите", но негов прекрасен удар срещна гредата в средата на второто полувреме.

Снимка 623217

Източник: startphoto.bg

Точката се явява отлична новина за Сърбия, която направи важна крачка към едно от първите две места в група G. България се отлепи от последнот място и вече е с две точици.

Българският национален отбор демонстрира идея по-високо самочувствие от обикновеното. Селекцията на Кръстаич, както подобава на един домакин, наложи нещо като натиск, който дори принуди стража на гостите Ваня Милинкович-Савич да сгреши една върната към него топка.

България - Сърбия 1:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

България - Сърбия 1:1 (Развой на срещата по минути)

Десподов откри, но Лазович ни попари в последните секунди

Опонентът ни бързо подсказа защо е смятан за фаворит, след като създаде и първото голово положение в балканското дерби. Страхиня Павлович скочи най-високо при центриране от корнер, а насочването му с глава премина опасно близо до десния ъгъл на Иван Дюлгеров.

Снимка 623232

Източник: startphoto.bg

Гостите постепенно набираха игрови ритъм и в шестата минута сериозна беля можеше да връхлети "лъвовете". Живкович получи пас на крилото, където звездата на ПАОК финтира Марин Петков и отправи остро центриране около дузпата. Там крак протегна Вальо Антов и за малко не си отбеляза автогол, ако не беше доброто позициониране на Иван Дюлгеров.

В 24-ата минута западните ни съседи отново внесоха смут в българското поле след центрирания от корнери. За радост, при първия - Антов блокира, а при втория Милинкович-Савич стреля с глава над горната греда.

Снимка 623234

Източник: startphoto.bg

Българският национален тим дебнеше за своите шансове в атака, а такъв почти се откри в 26-ата минута. Неманя Гудел не прецени добре една изритана топка и само части от секундата попречиха на нашия капитан Десподов да насочи може би голово в мрежата на сърбите.

Интересна българска акция имаше в 29-ата, когато топката удари в лицето Кирил Десподов и някак си се превърна в пас за Ивайло Чочев. Голмайсторът на родното първенство за отминалия сезон се завъртя елегантно и шутира над горната греда.

Е, "лъвовете" показаха характер и стигнаха до най-чистото голово положение за първия половин час футбол в Разград. Кирил Десподов направи всичко необходимо, за да пусне фамозен извеждащ пас зад гърба на отбраната за Георги Русев. Нашият №10 остана сам срещу сръбския вратар и имаше достатъчно време, за да завърши подобаващо. Всичко обаче разочароващо приключи с удар близо до страничната греда.

Снимка 623231

Източник: startphoto.bg

Високомерните "орли" отговориха на нашата атака с добра комбинация между Йовелич и Саша Лукич. Халфът на Фулъм обаче разочарова тотално с изстрела си, който не затрудни по никакъв начин Иван Дюлгеров.

Второто полувреме стартира по мечтан начин за националите ни! Това, което съдбата ни отне при пропуска на Русев в 30-ата минута, ние си го върнахме с лихвите, благодарение гола на Кирил Десподов в 47-ата. Тогава Виктор Попов демонстрира непримиримост по фланга и се пребори за топката, която запрати към Ивайло Чочев. Опитният халф добре видя непокрития си капитан, а звездата на Лудогорец матира Ваня Милинкович-Савич със силен шут по земя.

Снимка 623243

Източник: startphoto.bg

Случилото се разгневи сърбите, които моментално затегнаха обръча около нашата врата. Кирил Десподов определено беше под пара, а емоцията от гола ни спомогна да направим добра атака в 53-ата минута. Тогава нашият капитан шутира от средна дистанция, но малко над горната греда на западните ни съседи.

В 60-ата минута "трикольорите" центрираха от статично положение, при което Ивайло Чочев успя да отклони с глава, но не така и както му се искаше - в мрежата на Сърбия. С малко повече късмет и фантазия, кълбото можеше да бъде засечено и от устремилия се към него Валентин Антов.

Няколко минути, след като се появи в игра, Филип Кръстев можеше да се превърне в "златна" резерва за българския тим. Кирил Десподов комбинира по чудесен начин с футболиста на Левски, който елегантно финтира съперник и отправи безупречен изстрел в далечния ъгъл. За наша жалост обаче той срещна единствено горната греда на безпомощния Милинкович-Савич!

Снимка 623244

Източник: startphoto.bg

Нервите на терена взеха връх, след като в 80-ата минута нашият вратар Иван Дюлгеров се забърка в скандал с Деян Йовелич. Спорът им беше относно топката и "бързината", с която нашият страж искаше да я подаде. В крайна сметка Крейг Поусън тушира всякакви наченки на напрежение.

Последните минути бяха истинско изпитание на духа за българските футболисти. Сравнително стабилната ни защита нормално се пропука в 89-ата минута, когато Филип Младенович проби по крилото и пусна за непокрития в наказателното поле Марко Груич. Бившият играч на Ливърпул насочи към левия ъгъл на Дюлгеров. Кълбото летеше към мрежата, но в точния момент тялото си подложи Илия Груев, блеснал по геройски начин с отразяването на потенциален изравнителен гол.

Снимка 623241

Източник: startphoto.bg

АНТОВ! Геройските прояви в защита продължиха и с нереалната намеса на Валентин Антов в последната секунда на мача. Йовелич изглеждаше, че излиза сам срещу Дюлгеров, но някак си играчът на Монца се хвърли в краката му и направи тази ключова намеса.

За жалост, съдбата отново обърна гръб на България! Незаслужено инкасирахме изравнителното попадение, девет секунди преди края. Хаотично изритана топка този път хвана неподготвена отбранителната ни линия. От това се възползва Дарко Лазович, който с плътен шут не остави шанс за реакция на Дюлгеров за крайното 1:1.

Снимка 623238

Източник: startphoto.bg

На 10 септември България има трудно гостуване на Черна гора в Подгорица. Сърбия пък приема Унгария в дербито на нашата група "G".