Дания се класира за полуфиналите на Евро 2020. Приказката за "червения динамит", която започна много тъжно, продължава. Тимът надви с 2:1 над Чехия в Баку и е на крачка от големия финал. Головете за победителите вкараха Томас Дилейни (5) и Каспер Долберг (42). За чехите точен бе Патрик Шик (49). 

Съперник на Дания ще бъде Англия или Украйна.

Чехия - Дания 1:2, Шик върна чехите в мача
на живо

Чехия - Дания 1:2, Шик върна чехите в мача

"Червения динамит" излиза като фаворит в мача

"Червения динамит" избухна още в 5-ата минута. Томас Дилейни бе оставен непокрит в наказателното поле след центриране от корнер на Йенс Стригер Ларсен и с глава насочи във вратата за 1:0. 

Малко след това шут на Каспер Долберг бе блокиран. В 12-ата минута хубав пробив на Патрик Шик отдясно завърши с коварен удар, който Кристенсен блокира.

Снимка 537522

Източник: GettyImages

В 17-ата минута Дания бе близо до втори гол. Стригер Ларсен проби отдясно и намери в наказателното поле Дилейни. Халфът не успя да отправи хубав удар. Той стреля с коляно, но покрай вратата.

Пет минути след това чехите имаха нова добра възможност. Каспер Шмайхел сбърка при паса си към Йоаким Мееле. Томаш Сучек овладя и изведе Томаш Холеш в наказателното поле. Халфът отправи удар от малък ъгъл, който вратарят на "червения динамит" изби. 

Снимка 537525

Източник: GettyImages

В 26-ата минута удар с глава на Сучек премина покрай вратата. Малко след това Холеш засече от въздуха центриране на Цуфал, но Шмайхел се справи.

В 38-ата минута Микел Дамсгор проби отдясно, навлезе в наказателното поле и отправи шут, който Вацлик изби. 

Снимка 537527

Източник: GettyImages

В 42-ата минута Дания стигна до втори гол. Йоаким Мееле бе изведен отляво и с чудесно центриране с външен фалц намери Каспер Долберг. Нападателят от няколко метра разстреля Вацлик за 0:2. 

Снимка 537537

Източник: GettyImages

Чехия натисна в началните минути на второто полувреме. Влезният от пейката на почивката Михаел Крменчик отправи силен удар от далечна дистанция, който Шмайхел изби в корнер. След неговото изпълнение стражът се справи с шут на Сучек. В 48-ата минута датскаят вратар отрази и удар на Антонин Барак. 

По-добрата игра на чехите даде резултат минута след това. Цуфал проби отдясно и центрира в наказателното поле. Там Шик успя да изпревари Яник Вестергор и прати топката във вратата.

Снимка 537542

Източник: GettyImages

Постепенно нивото на игра спадна. В 61-ата минута "червения динамит" изгради многоходова атака, която завърши с блокиран удар на Юсуф Поулсен. Осем минути по-късно нападателят отново опита да се разпише, но Вацлик не бе затруднен.

В 73-ата минута Шмайхел изби топката пред погледа на Калас след центриране на Барак. Пет минути след това Поулсен получи пред наказателното поле и отправи удар без забавяне, който Вацлик изби. 

Снимка 537540

Източник: GettyImages

В 82-ата минута отново чешкият вратар се намеси решително, след като Мееле бе изведен отляво и отправи удар от малък ъгъл.

В добавеното време Крменчик и Янкто опитаха нестандартни удари, които не намериха целта. Така Дания се класира за полуфиналите на Евро 2020. 

Снимка 537529

Източник: GettyImages