Шампионът на България Лукойл Академик приключи с участието в европейските клубни турнири през сезон 2016/17. В последния си мач от група "Р" за Купата на ФИБА Европа "студентите" загубиха при гостуването си на холандския Донар Грьонинген с 89:95 и завършиха на трето място в групата с актив от три победи и три поражения.

Холандците доминираха през първите три части на мача и си осигуриха преднина от 17 точки. В последната четвърт баскетболистите на Лукойл Академик се хвърлиха в отчаян опит да търсят обрат и 4:43 минути преди последния съдийски сигнал целта бе достигната след силни изяви на Гибсън, като "студентите" дори се откъснаха напред с пет точки - 88:83.

Енисей (Красноярск) надигра Лукойл Академик с 97:92

Руснаци спряха европейския поход на Лукойл Академик

"Студентите" изгубиха директната битка за първото място в група Р

В оставащото време играчите на българския шампион се поддадоха на напрежението, като допуснаха няколко грешки, а под другия кош играчите на Донар се активизираха и това им позволи да си върнат лидерската позиция и да се поздравят с крайния успех - 95:89.

Дани Гибсън беше героят за "студентите" със своите 28 точки, а Максим Корниленко добави 18. Стив Зак завърши с 12, а още 10 добави и Христо Захариев за българския отбор. Джейсън Дурисо беше топреализатор за победителите със своите 21 точки.

Така българите не можаха да се класират на втората позиция и да се надяват да са едни от най-добрите на нея, за да продължат в следващата фаза.