На 22 години той спря с футбола и се захвана със строителство. След това отново надяна ръкавиците и след като премина Христова възраст, игра финал за Купата на България, дебютира за националния отбор, а сега на 39 е лидер на Етър, водейки своите към спасение. Това е вратарят Христо Иванов. Роден е на 6 април 1982 година. Кариерата му преминава през Спартак Пл, Видима-Раковски, Локо Мз, Ботев Пд, Монтана и Оборище. Ето какво заяви стражът пред "Тема Спорт".

Христо, каква беше обстановката в съблекалнята на Етър след победата над Берое с 2:1 и какво ви каза Александър Томаш?

- Не крия, че беше доста емоционално и настроението беше приповдигнато. Точните думи на Томаш едва ли мога да пресъздам, но макар да опитваше да остане здраво стъпил на земята, той трудно скриваше радостта си. И всичко това не бе, защото бяхме победили точно Берое, а защото бяхме взели много важни 3 точки срещу силен отбор. Най-важното бе, че бяхме играли така, както треньорът бе искал от нас.

Може ли успехът в Стара Загора да ви изиграе лоша шега за мача с Ботев Враца?

- Не. Изключено е да полетим в облаците. Няма как победата над Берое да ни накара да се помислим за много големи и да подценим Ботев Враца. Напротив. Този успех може само да ни амбицира и окрили да вземем трите точки срещу съперник, който ни е пряк конкурент в борбата за оцеляване. В крайна сметка само до преди няколко дни бяхме последни, а и сега не сме много далеч от дъното. Длъжни сме да затвърдим добрата игра в Стара Загора и да победим в петък. Етър продължава битката за спасение и вярвам, че ще я спечелим.

В началото на ноември вярваше ли, че има шанс за спасение, и какво се промени след това в Етър?

- Аз лично винаги съм бил оптимист и не съм губил вяра. След идването на Александър Томаш и екипа му и първите добри резултати, които постигнахме, се убедих, че Етър ще се бори докрай и няма да е боксова круша. Треньорът успя да ни вдъхне увереност. Той е отличен мотиватор и успя не само да сплоти колектива, а и да ни накара да повярваме в себе си. Резултатите от работата му се виждат с просто око.

Томаш не спести хвалбите си за футболистите на Етър

Томаш не спести хвалбите си за футболистите на Етър

"Показахме отборна игра!"

На 39 години си, но продължаваш да си сред основните "заподозрени" за Играч на мача...

- Тези награди не са най-важното за мен, макар че имам доста у дома. За мен е по-важно отборът да побеждава и да помагам на съотборниците си.

А какво им даваш и как им помагаш?

- Най-вече опитвам да помогна със съвети и личен пример. Искам да им покажа, че трябва да са отдадени и професионалисти. Не крия, че опитвам да съм много близо до чужденците, за да ги приобщя към колектива, и дори съм им нещо като преводач.

Синовете ти Виктор (11) и Самуил (1) ще тръгнат ли по твоя път?

- Баткото вече тренира футбол. Аз настоях да не е вратар и сега се справя доста добре като нападател. За малкия е рано да се каже, макар че жена ми е против да става футболист.

Етър победи като гост Берое с 2:1 в efbet Лига

Етър се отлепи от дъното след изненадващ, но заслужен успех като гост на Берое

Преслав Боруков блести с два гола срещу фаворизираните старозагорци

На 22 спря с футбола, но след 33 финал за купата, дебют в националния отбор, а сега лидер на Етър. Кой е най-силният ти период?

- Аз като много силен оценявам и дебютния ми период в професионалния футбол с екипа на Спартак Плевен. Това е много отдавна и хората едва ли си спомнят. Все пак говорим за 2001 година. Върхът в кариерата ми е дебютът с националния отбор, а като цяло мисля, че тези 4 години, в които нося екипа на Етър, са най-силните ми. Щастлив съм, че се чувствам отлично и показвам, че годините са само една цифра. Не смятам скоро да се отказвам, а футболът продължава да ми носи наслада.

Заговори се, че Томаш е бил на крачка да замени Акрапович в ЦСКА. Как това щеше да се отрази на Етър?

- Не знам, доколко верни бяха тези информации. Ако се бе случило, щеше да е голяма загуба за Етър. Аз вече казах, че именно старши треньорът е в основата на добрите игри и създаването на чудесен колектив. А колкото до ЦСКА - убеден съм, че един ден Томаш ще е треньор на "Армията" и не само. Той е сред най-добрите специалисти.