От години футболните клубове в Англия предпочитат да пътуват със самолет за мачовете си от Висшата лига, въпреки малките разстояния в страната. Безспорно това е най-бързият и удобен транспорт, а по този начин тимовете от английския елит имат повече време за подготовка и възстановяване.

Въпросът с логистиката на Висшата лига бе повдигнат на започналата на 1 ноември конференция на ООН по измененията на климата (COP26), която се проведе в Глазгоу.

Проблемът нашумя още повече през октомври, когато ръководството на Манчестър Юнайтед взе решение клубът да пътува със самолет за двубоя си от Висшата лига срещу Лестър. Разстоянието между двата града е около 100 мили, а самият полет трае около десет минути.

Впоследствие от "Олд Трафорд" се оправдаха, като заявиха, че точно в този момент е имало сериозни задръствания на магистралата, свързваща двата града.

Тимът на Лийдс също използва самолет за гостуването си в Норич за полет, продължил 17 минути. Преди години Арсенал също бе критикуван за използването на самолет и полет от двадесет минути.

Англия разби Албания за едно полувреме

Англия разби Албания за едно полувреме

Хари Кейн влезе в историята

През 2019 година нидерландският гранд Аякс даде отличен пример, използвайки влак за пътуването си до Лил, Франция, за двубоя от Шампионска лига между двата тима. Тогава изпълнителният директор на клуба Едвин ван дер Сар обяви, че по този начин "клубът иска да даде пример, тъй като живеем във времена, в които трябва да се съобразяваме с климата".

Проблемът с кратките полети е, че те произвеждат парникови газове, главно въглероден диоксид, а това допринася сериозно за глобалното затопляне. Известно е, че отделяните емисии на километър изминато разстояние със самолет, са по-лоши от всякаква друга форма на транспорт.

През април френското правителство гласува в подкрепа на законопроект, който забранява кратките полети в страната.