Асоциацията на професионалните футболисти в Англия поиска въвеждането на временна сменя след контузията в главата, която получи Робин Кох от Лийдс Юнайтед при поражението с 2:4 от Манчестър Юнайтед в неделя.

Защитникът на домакините остана с разкървавена глава след удар глава в глава с халфа на "червените дяволи" Скот Мактомини в самото начало на двубоя. Той продължи да играе с превръзка над веждата, но в 31-вата минута бе заменен.

Според Асоциацията на играчите въведеният в момента протокол при съмнения за сътресение не успява да приоритизира здравето на футболистите.

"Войната на розите" не мина без инциденти, ФА започна разследване след Лийдс - Ман Юнайтед

"Войната на розите" не мина без инциденти, ФА започна разследване след Лийдс - Ман Юнайтед

Една от основните причини за това са предметите хвърлени към терена от страна на домакинската публика

"В настоящия протокол се казва, че "ако има съмнения, играчът се вади", но това не отговаря на реалностите и на натиска, който има в професионалния футбол. Постоянно виждаме играчи, които се връщат на терена, въпреки че е възможно да имат контузии на мозъка. В много от тези случаи се налага да се правят смени малко по-късно, тъй като състоянието на футболистите видимо се влошава", заявиха от асоциацията.

През януари милата година клубовете във Висшата лига се съгласиха да бъде въведена експериментална четвърта смяна при съмнения за контузия в главата.

Това правило обаче бе отхвърлено, а в настоящия протокол се казва, че клубните доктори трябва да имат достатъчно време, за да преценят състоянието на ударения играч и ако то е тежко, да не му позволяват да се връща в игра. Но правилото има и много критици, тъй като в моментния си вариант това изисква медицинският екип много бързо да взима решения, за да не играе отборът с човек по-малко.

От асоциацията смятат, че има много просто решение на този казус - въвеждане на временна смяна.

"Временните смени ще позволят мачовете да продължават с равен брой играчи, без единият отбор да има предимство пред другия. Това ще намали напрежението както върху играчите, така и върху медицинските екипи. Казано просто, настоящите правила не работят и поставят футболистите в риск."