Мениджърът на Нюкасъл Еди Хау заяви, че липсата на трофеи дълго време трябва да се приеме като "двигател към успехи, а не като бреме". Свраките, които не са печелили нищо от Купата на Панаирните градове през 1969-а година, са се радвали на места почва дори още по-рано - те имат Купа на Англия през 1955-а. Така сушата откъм трофеи при тях е вече с размер на 53 години.

А утре посрещат Кристъл Палас на своя Сейнт Джеймсис Парк Кристъл Палас в третия кръг на турнира за Купата на Лигата.

Големи имена идваха и си отиваха от този клуб, но никакво значимо отличие не беше внесено в клубната витрина, сериозните успехи убягваха на клуба и старши треньорът Хау отчаяно иска да се справи с това. Очакванията са големи, след като отборът беше поет от богатите арабски инвеститори. Все пак миналата година те трябваше да се спасят от изпадане, а сега след впечатляващ рейд се настаниха в горната част на класирането.

Попитан дали липсата на трофеи в комбинация с финансови възможности е "бреме", треньорът отговори: "Не знам дали бреме е правилната дума. Опитвам се да гледам на този въпрос от друг ъгъл. Тъй като това не е правено от доста време и ние имаме шанс да създадем наша, нова история. И да оставим някакво наследство, печелейки нещо".

"Това трябва да го приемем като двигател за успехи, като мотивация, а не като натиск, който е негативен за нас, допълва мениджърът.

Хау не крие амбицията си той да сложи край на липсата на трофеи, продължаваща повече от половин век. И това рязко контрастира с изказванията на предишния собственик Майк Ашли, който винаги подчертаваше как е важно да се оцелее във Висшата лига.

"Където и да отидеш, искаш да оставиш своя отпечатък по положителен начин, надяваме се и за бъдещето, защото Нюкасъл ще живее още много, много години. Искаш да бъдеш запомнен като човек, който се е грижил за клуба и когато си тръгнеш, да си направил този отбор-добро място за работа, разсъждава философски треньорът.

"Не знам къде ще стигнем този сезон, но със сигурност се надявам да е по-добре от предишния. Не можеш да предвидиш футбола и затова всички обичат играта толкова много. Защото никога не можеш да кажеш какво ще се случи. Единственото нещо, което можем да контролираме, е нивото на усилията ни и нашата ангажираност към това, което правим, допълва наставникът.

Нюкасъл победи Саутхямптън с 4:1

Нюкасъл се наложи убедително над Саутхямптън

В другия мач Уест Хям загуби от Кристъл Палас