По-рано тази седмица борсовите индекси достигнаха до нови рекордни стойности, но не всички анализатори са оптимистично настроени. Според последния пост в подкаста на финансиста и предприемач Питър Шиф например пазарните участници пропускат негативните данни, идващи от икономиката, и пренебрегват събитията на политическата сцена.

По думите му, макар фондовите пазари като цяло да растат, едва 10% от акциите, листнати на тях в действителност достигат до нови върхове. Той дава за пример Uber, която наскоро обяви, че е реализирала значителни загуби, а цената на акциите ѝ изгуби около 40% от стойността си спрямо тази, постигната при нейното първично публично предлагане.

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Питър Шиф: Този път Фед няма да може да спаси икономиката

Според анализатора новите дози количествени улеснения и ниските лихвени проценти ще доведат до следващата рецесия

Същевременно инвеститорите не взимат предвид негативната картина в стопанството. Например през октомври индексът на мениджърските поръчки в Чикаго се срина до четиригодишно дъно, а тенденцията също не е много позитивна. "Въпреки това президентът Тръмп туитна в сряда колко "велика" е икономиката на САЩ", казва Шиф.

Данните за производителността в икономиката също разочароват. Докато анализаторите очакваха ръст от 1%, всъщност индикаторът спадна с 0,3%. Сред причините за това е големият ръст на заплатите. "Но фактът, че заплатите се покачват, не означава непременно, че работниците са по-добре", казва Шиф. "Това може да е индикация, че други разходи в икономиката водят до ръст на заплатите."

"А когато се наблюдава спад на производителността, това е симптом, че икономиката е слаба", казва Шиф. "Тя е по-неефективна. Производителността е Свещеният Граал на икономиката. Тя води до по-голямо производството. То, от своя страна, е причината за реалните доходи, а не на номиналните; това повишава стандарта на живот."

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Според експерта централната банка отново се впусна в количествени улеснения, макар да не ги нарича така

Тенденцията е брутният вътрешен продукт също да бъде ревизиран надолу - нещо, което Федералният резерв на Атланта вече направи, като през четвъртото тримесечие се очаква икономиката да нарасне с 1%, а ръстът за цялата година се очаква да е под 2%. Това ще е най-слабото представяне на стопанството под управлението на Тръмп.

Поради тези факти всъщност индексите растат, но въз основа на непредставителна извадка от акциите, докато икономиката зад тях всъщност се разпада. Това, според Шиф, говори за сериозни рискове на пазарите, които в дългосрочен план може да доведат до сериозна корекция на фондовите борси.