Катар сключи сделка с Италия за 7 военни кораба. Споразумението е за 5 милиарда евро или почти 6 милиарда долара, съобщи външният министър на Катар в сряда. Сделката е част от споразумение за военно сътрудничество между двете страни, пише Business Insider.

Шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани обяви новината за подписването на пресконференция в Доха заедно с италианския си колега Ангелино Алфано на фона на кризата, в разгара на която е страната.

Той сподели, че сделката е оценена на 5 милиарда евро, но не е даде повече подробности, както и не спомена участващите компании.

Всички кораби ще бъдат построени в италиански корабостроителници, като изграждането ще започне през 2018 г. Италианската отбранителна компания Leonardo ще доставя електрониката и оръжейните системи за плавателните съдове, като ще получи около една трета от стойността на сделката.

Катар е въвлечена в спор със Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет, които обвиняват страната, че подкрепя ислямистите и регионалните врагове в Иран.