Австралиецът Кейдън Гроувс спечели последния 21-и етап от Колоездачната Обиколка на Испания, но големият щастливец е Сеп Къс от САЩ, който триумфира с първата си голяма титла в кариерата.

Гроувс триумфира в 21-ия етап, който беше изцяло около Мадрид и с дължина 101 км. Това е трета етапна победа за него във "Вуелтата" и тя му гарантира и първо място в класирането по точки за активност. Днес времето му е 2 часа, 24 минути и 13 секунди. С времето на победителя се наредиха следващите го колоездачи, но 2-и е Филипо Гана (Италия), а трети - германецът Нико Денц.

Състезателят на Алпесин беше фаворит за спечелване на етапа, но начинът му на победа не беше очакван: спринт беше предвиден, като се има предвид историята и характерът на последния етап. Но вместо това Гроувс победи петимата си отцепили се колеги, изскачайки начело на 40 км от финала.

Филипо Гана от отбора на Инеос завърши втори за трети път в последните три седмици, пропускайки болезнено за него и за отбора му победата в спринта днес.

В същото време при този развой на етапа Сеп Къс от отбора Джъмбо-Висма успя да се представи много зряло и гарантира тройна победа на отбора си. Преднината му от 17 секунди пред Йонас Вингегор (Дания) и негов съотборник се запази и днес. Времето на шампиона е 76:48:21часа. Трети е друг състезател на Джъмбо-Висма - словенецът Примож Роглич, който остана на 1:08 минути от върха.

Белгиецът Ремко Евенпул от отбора на Куик Степ стана шампион при катерачите, събирайки 135 точки. Зад него отново е Вингегор.

Днес състезанието имаше някаква симетрия със старта, след като точно преди старта над Мадрид се изля проливен дъжд. По същия начин преди три седмици започна Вуелтата и във втория град на страната - Барселона.

Гроувс обаче показа през целия ден по улиците на Мадрид, че бъдещето е пред него, защото не само спечели междинния спринт, но и правилно изскочи като фаворит 39 км преди финала. На 3 км преди края шестима колоездачи имаха аванс от девет секунди, но те все още се държаха близо, за да гарантират, че ще стигнат заедно. Евенпул опита атака по-малко от километър преди финала, но нямаше как да предизвика австралиеца и се нареди на 8-о място.