Зарята е хубава и прекрасна, особенo новогодишната, която радва малки и големи. Вдъхва нови надежди за здраве, благополучие и късмет. Дали обаче снощната украинска "Заря" донесе късмет на ЦСКА и на неговите привърженици? Отговорът на така зададения въпрос може да има няколко значения.

Във вчерашния мач на националния стадион "Васил Левски" възпитаниците на Люпко Петрович изиграха нелошо първо полувреме, със затваряне на празните пространства на противника, с бързо отнемане на топката и организиране на опасни атаки. Атаки, които доведоха до гола на Евандро в 13-ата минута.

Снимка 437895

Източник: LAP.bg

Първите 45 минути на мача наистина щяха да завършат със заря, само че фитилът за нейното гръмване бе прекъснат от швейцарския съдия Сандро Шерер. Нека да припомним - той даде дузпа за Зоря след центриране отляво, при което испанецът Раул Албентоса се хвърли на шпагат и топката се удари първо в областта на ребрата му, а след това промени траекторията си.

В такъв случай, при положение, че ситуацията е в наказателното поле на противниковия отбор съдията преценява - или дава, или не дава. Шерер, срещу когото цял мач имаше негодуване от страна на треньорския щаб на "армейците" и публиката, даде дузпа, реализирана от Юрченко в 45-ата минута.

Ако вместо Шерер, двубоят бе свирен от Шер и Ерос Рамацоти, те не биха се справили по-зле от швейцарската бригада... Разбира се, въпреки критиките към главния съдия, футболистите на ЦСКА могат да се сърдят и на себе си, че не спечелиха мача.

Снимка 437902

Източник: LAP.bg

През второто полувреме "червените", както се казва на чисто футболен жаргон, не създадоха чисто 100% голово положение, а трябва да се радват, че не инкасираха втори гол във вратата си. И в Европа, и в родното първенство с просто око се вижда, че ЦСКА е прекалено зависим от Евандро. Това, разбира се, не означава, че другите футболисти в отбора не се стараят достатъчно, но останалите нападалите в тима - Али Соу и Тони Уот, остават големи длъжници до настоящия момент.

Благодарение на головете на кариоката в първите два предварителни кръга на Лига Европа ЦСКА все още е там, въпреки заключението на Люпко Петрович, че "Европа не ни иска". Благодарение на головете на Евандро ЦСКА е и на три точки от първите места в шампионата, където "армейците" не показват желания засега футбол за спечелването на 32-ата шампионска титла.

Ако "червените" искат да имат още много от европейската заря с марка ЦСКА, но и да прекъснат доминацията на Лудогорец, ще трябват да променят играта в нападение. Дали обаче зарята ще гръмне и ще донесе късмет за "армейците" или ще трябва да имат поне още двама като Евандро в нападение, ще стане ясно след седмица на мача-реванш в Запорожие.

По старите, новите и неписаните правила - дузпа няма!

По старите, новите и неписаните правила - дузпа няма!

Швейцарският учител Сандро Шерер да се научи на морал