• ЦСКА не успя да победи Зоря в първия мач от третия предварителен кръг на Лига Европа. "Червените" поведоха с 1:0 на стадион "Васил Левски" с дежурния гол на Евандро, но украинците изравниха в края на първото полувреме. От дузпа. В реалното време на ситуацията ми се стори спорна, дискусионна. След десетки гледания на повторения ми се струва, че съдията от Швейцария Сандро Шерер не трябваше да я отсъжда.

"Чиста дузпа!", викнаха в един глас някои специалисти и други "доброжелатели" на ЦСКА. И заговориха за "новите правила" на най-великата игра. Какви точно са те - не обясниха или го направиха с половин уста. Щом причината била в "новите правила", значи и те знаят добре, че няма дузпа по старите правила. Но да видим "новите". По-скоро "новото"...

То касае единствено играта с ръка в нападение. Международният футболен борд (IFAB) внесе уточнения за играта с ръка на годишната си генерална среща в Абърдийн, Шотландия. IFAB, който е отговорен за правилата във футбола, премахна понятието "неумишлена игра с ръка" при отбелязване на гол или създаване на ситуация, водеща до такъв.

Дузпа или не? Преценете сами!

Дузпа или не? Преценете сами!

Топката е под мишницата на Албентоса

"Попадение, отбелязано след докосване на топката до ръката на футболиста, или след ситуация, при която атакуващият футболист е играл с ръка, дори и случайно, вече няма да бъде зачитано и ще бъде отсъждано нарушение", обясниха от Борда.

До момента в такива ситуации главните съдии имаха правото на преценка, дали играта с ръка е умишлена или неволна, според което не зачитаха или пък признаваха головете.

Какво се случи в края на първото полувреме на мача ЦСКА - Зоря? Раул Албентоса, централен защитник с над 100 мача в Ла Лига, се хвърли на шпагат в наказателното поле на своя отбор. Повтарям - централен защитник, не нападател. Пазил Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Неестествена позиция на ръката му нямаше. Испанецът вече беше в шпагат и по никакъв начин не можеше да промени позицията на своята ръка. Топката първо го удари в гърдите, леко отскочи и попадна под мишницата му. След това продължи по рамото и ръката. Да повторим отново и отново - ръката му е в напълно естествено положение и няма ход към топката. Албентоса дори се опита да избегне контакта с коженото кълбо, но нямаше как да стане, дори да практикува йога от дете.

Да повторим ли отново? При падането ръката му бе назад - това е нормалното положение при шпагат. Тя не може да бъде на друго място. Контакт на топката с ръката имаше, но това стана след отбиването й от тялото.

Петрович: Дузпа нямаше, явно не ни искат в Европа, Бодуров прави проблеми в отбора

Петрович: Дузпа нямаше, явно не ни искат в Европа, Бодуров прави проблеми в отбора

"Николай търси вината в другите"

По старите и новите правила - дузпа няма! Няма и по неписаните. А те гласят, че често пъти футболните рефери дават 10% от себе си за домакините. Така беше и по време на мача Осиек - ЦСКА в Хърватия. Сигурен съм, че никой от "армейците" не е искал подобно нещо. Трябваше просто да се свири "50 на 50", както гласи клишето. Не беше така. Швейцарецът Шерер се разтопи като швейцарски шоколад по гостите от Зоря. Превърна ги в "свещена крава" за себе си на стадион "Васил Левски", за радост и на много българи, знаем най-вече на кои. Прав е Люпко Петрович, който каза след мача как за ЦСКА важат новите правила, а за Зоря няма правила. Фаул след фаул, кой от кой по-груб, но само два жълти картона за украинците. Повече за ЦСКА, при положение, че нарушенията са 25 за Зоря и 14 за "червените".

Снимка 437928

Източник: LAP.bg

31-годишният Сандро Шерер свирна дузпата, след което се прибра в тунела с уплашен поглед, под щитовете на полицаите и бурните възгласи "Мафия!". Те ще отекнат при отразяването на мача в цяла Европа. Но какво от това? Помним каква шега си направиха с ЦСКА съдиите от мача с Копенхаген в София. Сега нещата се повтарят.

Г-н Шерер, учителят, да се научи на морал. Да видим има ли зорко око и съдийският наблюдател в този мач. Албанецът със звучно име Сокол. Сокол Яречи ще даде оценка на дузпата, спорните ситуации и представянето на реферите. Дано е обективен...

Снимка 437901

Източник: LAP.bg

ЦСКА не игра лош футбол срещу Зоря пред хилядите си фенове, които за пореден път преподаваха от трибуните. ЦСКА има голям треньор, който наистина е коз номер едно за отбора. Който има авторитета и твърдата ръка да извади от групата за толкова важен мач дори капитана на тима - Николай Бодуров. Защитникът все търсил вината в другите и създавал проблеми. Щом е така - ще си носи последствията. В ЦСКА "свещени крави" няма. Само за швейцарския рефер имаше. На "Армията" затягат дисциплината и така трябва да бъде. Да обърнат внимание и на чужденците. В частност на Тони Уот. Който в навечерието на мача се появи на клип в социалните мрежи. Кълчеше се на някакъв пилон, а на преден план се смееше Албентоса. Клип, който направи последните дни светли за много "доброжелатели" и левскари. Клип, предизвикал неописуема "синя" еуфория. Явно го ползват като хапче срещу кипърски кошмари. Докато се подиграват на един от най-добрите футболисти у нас - Тодор Неделев, че не знае немски. Бил страхлив и без амбиции, защото не иска на "Герена". Страхотна логика! Там 10 години е връх, топ, пълно с всички разновидности на титлите и купите. Тошко немски може и да научи, но в Левски едва ли ще му се получи...

"Новите правила" са най-вече за тях. Нека да има дузпа за Зоря. Но и да не продължи напред ЦСКА, "червените" ще си тръгнат от Европа с високо вдигнати глави. За разлика от други.

ЦСКА и Зоря (Луханск) не се победиха - 1:1

ЦСКА не победи Зоря в София, рефер развали празника на "червените" и хилядите фенове

Спорна дузпа и викове "мафия" на "Васил Левски"