Последното нещо, в което можем да упрекнем шефовете в ЦСКА е, че щадят средства за нови попълнения. Напротив. Босовете в Борисовата градина са отличният пример за отворения по всяко време селекционен процес. В опита си да качат тима на върха и да върнат старата слава на "Българска армия" на моменти те отиват в другата крайност, като бройката на новопривлечените надвишава нуждите. И още по-лошото е, че се стига до ситуация, в която количеството надвишава качеството. При това положение треньорите са изправени пред невъзможния избор от една страна да имат сериозен набор от опции, но от друга нито една от тях да е вярна и да върши необходимата работа. И причината е, че в съблекалнята са събрани голям брой футболисти, които да тичат бързо и да скачат високо, но да мислят бавно. Има една стара поговорка, която гласи, че и заекът е бегач, но не е футболист. Именно такива "зайци" се изредиха в Борисовата градина в последните години. Примерите за житни бегачи с нулево КПД са не един и два. Започвайки от Кевин Меркадо и завършвайки до Енрике Рафаел и Жул Кейта, като няма смисъл да споменаваме всички разочарования, които с нищо не допринесоха за развитието на отбора, а присъствието им се отрази единствено в счетоводните баланси. Това бяха футболисти със завидни спринтьорски качества, отлична техника и демараж, но им липсваше погледът върху играта, завършващият удар и последният пас.

Реално погледнато те бяха добри индивидуалности, но с нищо не подпомогнаха представянето на отбора. От тях се очакваше да вкарват, да предоставят голови подавания, да правят разликата с останалите, а вместо това самите те имаха нужда от асистент, който да се движи редом до страничната линия и да им подсказва "завивай", "центрирай", "шутирай". Да, но футболът не е PlayStation, където реалният играч да направлява състезателите. В истинската игра те са героите, които определят събитията на терена. И ако шефовете на ЦСКА искат да са на върха, то те трябва да насочат търсенето си върху футболисти с вроден футболен интелект. Такива, които могат да предугаждат събитията с няколко хода напред, да знаят как би се развила дадена ситуация да могат да взимат бързи и верни решения. Последният "дрийм тийм" на армейците е от времето, когато в състава бяха Велизар Димитров, Емил Гъргоров, Христо Янев, Мурад Хидиуед, Тиаго Силва, Радослав Забавник, Беноа Кое... Впоследствие лидери бяха Янис Зику и Мораес...

Към този момент такива на "Армията" са Тиаго Родригес и Варела, а по първоначални впечатления с подобен профил е и новопривлеченият Хамза Чатакович. Но 2-3 птички няма как да докарат пролетта в Борисовата градина. За целта в следващите дни и седмици, когато ще се търсят нови попълнения за селекцията на Любослав Пенев, то не бива да се гледат само определени показатели като "бързина", "издръжливост", "отнемане", "шпагати", "отскок", а трябва да се обърне внимание най-вече на "визия", "подаване", "лидерски качества", "завършване"... В ЦСКА нямат нужда от юнаци, които тичат по-бързо от вятъра, но когато трябва да мислят се стига до зацикляне и забиване като при стар компютър и в крайна сметка се губят в собствените си каскади от финтове. Армейците имат нужда от футболен интелект не само в предни позиции. Към днешна дата на изискванията отговарят също Кох, Матей и Юга, но червените имат нужда от подсилване и повишаване на конкуренцията в тези зони. Именно поради тази причина трябва да се потърси вдигане на нивото и конкуренцията с равностойни, а защо не и по-качествени играчи, а не просто попълване на квотата от свободни места в месечната ведомост.

Именно в симбиозата от природни, физически, технически и интелектуални качества се крие разковничето на успеха. И ако в ЦСКА ги намерят и доведат в Борисовата градина, то те със сигурност ще имат пълни основания да мечтаят и претендират да покорят върха.

Елитен турски клуб си хареса звезда на ЦСКА

Елитен турски клуб си хареса звезда на ЦСКА

"Червените" искат 500 хил. евро за Амос Юга