Халфът на ЦСКА Станислав Шопов беше награден за Играч №1 на 23-ия кръг в българското първенство. Той говори на специална пресконференция днес. Ето какво каза:

"Със сигурност не съм от хората, на които ще им повлияе тази шумотевица. Радвам се, когато се пише за мен, но няма значение дали ще е положително, или отрицателно. Винаги съм здраво стъпил на земята, продължавам да работя по същия начин. Не се задоволявам с това да съм Играч на кръга, надявам се да продължавам по същия начин да радвам нашата публика и да нося точки на ЦСКА.

Винаги мачовете с Ботев Пловдив са по-различни за мен, защото съм прекарал 11 години в този клуб. Там съм израснал и съм направил първите си стъпки в професионалния футбол ,за което винаги ще му бъда благодарен. Сега обаче съм в ЦСКА, който е най-големият клуб в България и ще дам всичко от себе си. Мачовете с Ботев Пд и Левски са много важни и се надяваме да излезем с положителен резултат от тях.

Чисто колегиално имаше закачки веднага след мача и на следващия ден. За моя радост, аз също отбелязах два гола в един мач, Матиас Фаетон също отбеляза гол. Най-важното е, че след тези голове, нашият отбор победи, което е най-важното.

Лично аз като футболист и професионалист, за мен всеки един мач е на едно и също ниво. Приемам всеки мач по един и същи начин, няма значение срещу кой играем, гледам да дам всичко от себе си. Не мисля, че съм човекът, който да коментира нещата извън футбола. Ние играем за отбора и за феновете, за да побеждаваме и да вървим напред. За нас и за тях мачовете в края на седмицата са празник.

Най-добре се чувствам зад гърба на нашите нападатели, като №10, но къде треньорът прецени и ме сложи, винаги ще давам 100% от себе си и ще гледам да не го разочаровам. В мача срещу Берое се видя, че за мен най-удобно е да играя зад нашите нападатели.

Имах един труден период, в който не играех, но и за момент не съм се отказал, продължих да тренирам, даже още повече. Доста дълго врече чаках този шанс и се радвам, че го сграбчих. Надявам се да продължа по същия начин и да нося победи на нашия отбор.

За мен в моя живот нищо не е на живот и смърт. Не приемам така нещата. Преди този мач получавах минути за изява и правих всичко възможно, за да покажа, че мога да започна и като титуляр. Радвам се, че дойде този момент и се надявам да продължа по същия начин. Винаги съм фокусиран върху ЦСКА. Щастлив съм да бъда тук и да играя за ЦСКА, ако е щяло нещо да стане, е щяло да се случи. Повечето неща ги научавах от журналистите, винаги съм фокусиран върху ЦСКА, а не върху Ботев Пловдив.

Аз съм далеч от отбора на Ботев Пловдив. Аз съм футболист на ЦСКА и съм съсредоточен върху ЦСКА. Другите отбори си имат собствена политика. Лично аз, като млад български футболист, като гледам мои съотборници от националния отбор, съм много щастлив и вярвам, че това е пътят.

Аз и друг път съм го казвал - тогава моментът не беше лек за мен. Имаше интерес от много други отбори от България, а и не само. Още като разбрах за интереса от ЦСКА, отклоних другите неща настрани, защото когато ЦСКА те поиска, нямаш избор, освен да отидеш там и винаги ще бъда благодарен на клуба, собствениците, ръководството, че ми подадоха ръка в такъв момент и се надявам да не ги разочаровам.

Аз ги разбирам напълно, защото ние сме ЦСКА и трябва да побеждаваме във всеки мач, но това е футболът. Има мачове, в който не можеш да победиш. Има още доста мачове, не сме се отказали от битката за титлата. След Черно море, записахме две победи и показахме, че сме още в играта и ще направим всичко възможно да зарадваме своите фенове.

Нямам много голям спомен от нея. Време е да се прекъсне дългата серия, всички цесекари са зажаднели за този момент. Миналата година бяхме на една точка, надявам се тази година да я вземем. Имаме също и Купа, не сме фокусирани само и единствено върху титлата, като времето ще покаже какво ще се случи след края на сезона.

Да, бях 2 години в Холандия, в Хееренвен, иначе симпатизирам на Барселона. Със сигурност не съм бил роден, когато Христо Стоичков е играл за Барселона, но много добре знам за него какво е този клуб и какво е Стоичков за този клуб. Това е малка част от това, което ме кара да съм от този отбор.

За мен най-ценните поздрави са от моето семейство, моята майка и моя баща, които винаги ме подкрепят и бих казал, че това ми е най-ценният поздрав след този мач.

За мен е чест да ме сравняват с такъв футболист като Тодор Неделев. Всеки ден съм тренирал с този футболист, накрая започнах и да играя мачове с него. Той е невероятен футболист и се надявам да постигна дори повече от това, което той е постигнал. Сигурен съм, че няма да ми се разсърди, ако говоря това. Знам колко е отдаден на футбола, колко обича футбола и живее с него и за мен е чест, че съм играл срещу Тодор Неделев.

Лично според мен, не бих казал, че ние в тези мачове не сме фаворит, не излизаме като фаворит и хората не ни приемат като такъв. Нищо специално не се случва с нас, подготовката ни е една и съща, както с останалите мачове. В този момент просто се случват така нещата, но ние сме гладни да ги оправим, когато дойдат мачовете с тези отбори.

В ЦСКА има доста лидери и във всеки определен мач, всеки се показва като такъв. Виждате, един мач Тибо Вион вкарва 2 гола, след това аз, след това друг. В най-важните моменти всеки ще покаже своята силна страна, така вярвам аз.

В нашия отбор колективът е на много добро ниво. Всеки е различен със собствените си характеристики, в което няма нищо лошо. Да, има чужденци от много време и всички се разбираме перфектно. Не е нужно да сме приятели, но когато излезем на терена знаем какво искаме - ЦСКА да победи.

Може би след следващия мач ще мога да дам отговор на този въпрос. Вярвам, че всеки един отбор се подготвя преди да играе срещу нас, за да види как играем и кой футболист как играе. Лично мен това не ме притеснява, напротив, това е още едно предизвикателство, с което ще направя всичко възможно да се справя.

Ние вече доста време играем с тази схема. За мен тази позиция, на която играя, няма разлика зад гърба на нападателите. В друга схема ще бъда отново там и не се притеснявам да играя така.

Винаги се надявам и това е мое желание, но аз за себе си съм реалист. Преди това не играех много. Сега направих един мач, надявам се да продължавам по този начин. За мен е чест и гордост да бъда повикан в националния отбор. Надявам се това да се случи и ще дам всичко от себе си".