Арменският футболист на ЦСКА Жираир Шагоян говори за предаването "Код Спорт" по RING. Минал през всички национални формации на своята страна, днес той е неизменна част от представителния тим на бившата съветска република. Треньорът на "армейците" Саша Илич бавно го налага, защото му е нужна адаптация, но талантът е видимо налице. Предлагаме акценти от интервюто с Шагоян:

- Имал ли сте предложения от други отбори? С какво ЦСКА ви спечели?

- Да, получавал съм и други оферти. Миналата година дойде предложение от Италия, беше много добро. Възникна обаче проблем и не успях да замина, макар че много, много исках. Моето желание е някога да играя в Италия. Последва предложение от Русия, но аз не желая да отида там, не е моментът да заиграя в Русия. И днес продължавам да мисля, че направих правилен избор. Целта ми на този етап е да се установя в Европа. И смятам, че преминавайки в ЦСКА, правя голяма крачка напред и ми се открива възможност за пробив към топ отборите на Европа. Убеден съм, че правилното решение беше да дойда в ЦСКА, вместо да отида в Русия.

- В интервю за "Код Спорт" световният шампион на Италия Кристиян Дзакардо довери, че има роля за трансфера ви в ЦСКА. Какво ви посъветва той?

- Така е. Каза, че елитните софийски клубове са по-близко до европейските. Конкурират се в евротурнирите всяка година със силните тимове на Стария континент и това може да стане трамплин за мен. Да ми помогне да израсна и да се докажа. Все пак арменските отбори не участват толкова често в по-големи турнири, а още по-малко се състезават със сериозни тимове. Подчерта, че идването ми в България реално е един добър ход и голям шанс за мен.

Тибо Вион подписа нов договор с ЦСКА

Тибо Вион подписа нов договор с ЦСКА

Важна новина от "Армията"

- Какво знаехте за България и за нашия футбол, преди да дойдете тук? Има ли играчи, които да ви впечатляват или такива, за които сте слушали във времето?

- Знам за Димитър Бербатов, че е голям футболист с много впечатляващи постижения. А иначе имах информация за елитните софийски клубове и за Лудогорец, че те са топ отборите в България. Много често следях техните срещи. Знам, че са играли срещу италиански съперници и са ги побеждавали. Това ме впечатли, че ще мога да отида на място, където са надделявали над подобни силни отбори. Разбира се, мога да спомена и Христо Стоичков, но не съм гледал неговата игра, понеже тогава съм бил доста малък, но той е световна легенда. Печелил е "Златната топка".

- Най-голямата цел на ЦСКА е да стане шампион. Мислите ли, че това е възможно тази година?

- Разбира се, че ще гоним тази цел, макар че реално надпреварата тепърва започва. Тази година тимът се представя много добре и шансовете за шампионска титла са големи. Но предстоят още много срещи, в началото на шампионата сме, на дневен ред е решаващият втори полусезон. Като се вземе предвид добрата ни позиция, няма как да не се постараем да ликуваме на върха. Трябва да запазим добрия ритъм от края на сезона и през пролетта, когато са мачовете на истината. Ще домакинстваме на важни битки и не трябва да правим грешки. Първенството е дълго и този път вярваме, че наистина не се знае как ще се развият срещите. Трябва да сме много внимателни, защото дори само една грешка може да пропилее всичко постигнатото до тук.

- В интервю за "Код Спорт" в Рим арменската суперзвезда Хенрих Мхитарян каза, че феновете на ЦСКА трябва да очакват много от вас. Какво означават тези думи?

- Казаното от него има важно значение за мен, защото всеки знае, че той е най-голямата звезда на арменския футбол. Аз съм общувал с него и като човек той ми е давал полезни съвети. Така че това ме задължава още повече. Самият аз виждам, че има големи очаквания към мен, макар че не съм чул лично думите му. Но се радвам и ще се постарая да бъде полезен за ЦСКА. С Мхитарян разговаряхме след последната среща на арменския национален тим. Тогава той ми каза, че съм добър футболист и мога да имам бъдеще. Но подчерта, че само аз мога да определя колко голямо ще е това бъдеще. И само изявите ми ще определят къде ще стигна в крайна сметка в кариерата си. Целта обаче трябва да е винаги придвижване напред и той ми каза никога да не допускам да се връщам назад както във футбола, така и в живота.

- Да завършим с прогноза - кои два отбора ще играят на финала на световното в Катар? И кой ще бъде играч номер 1 на Мондиала?

- Ако до финала не се срещнат, смятам, че в битката за титлата ще гледаме страхотния мач Бразилия - Франция. Що се отнася до футболистите, мнозина се представят отлично. Не знам кои биха отличили до края, но ми се струва, че това може да е Мбапе, тъй като Франция е световен шампион, който има много силен тим. Дори и да не стигне до финал, Мбапе вече впечатли като в първите два мача показа супер класа, не само защото вкара три гола.