Бившият треньор на ЦСКА Александър Станков не крие пристрастията си и винаги следи отблизо процесите в Борисовата градина. Той говори по теми, които вълнуват "армейските" привърженици. Ето какво каза специалистът за "Тема спорт".

Г-н Станков, в последните дни основната тема, свързана с ЦСКА, е около изграждането на стадион "Българска армия". Оптимист ли сте, че въпреки позитивните сигнали това ще се случи в близко бъдеще?

- Да, определено сега съм далеч по-голям оптимист, отколкото бях в миналото, когато казусът със стадиона излизаше на преден план. Знаете, че в предишни години на обществеността бяха показани не един и два макета, бяха дадени много обещания, но в крайна сметка не се стигна до нищо реално. Според мен причината бе, че нямаше достатъчно воля и желание от отсрещната страна това да се случи. Сега, като привърженик на ЦСКА, аз вярвам и съм обнадежден, защото познавам отлично и новия министър, който се е доказал в моите очи, че не обича да хвърля празни приказки в пространството. Виждам, че и собствениците на ЦСКА са готови и ентусиазирани да изградят дома, който заслужава най-успешният български клуб. Проблемът е, че веднага след разговорите, които бяха публични и открити, се появиха хора, които започнаха да недоволстват. Те обаче забравят една важна подробност - ЦСКА иска само и единствено разрешение за строителни дейности, а другите искат пари и милиони от държавата. Нека да се прави разлика между тези две съществени неща.

ЦСКА се мести на Националния стадион при зелена светлина за "Българска армия"

ЦСКА се мести на Националния стадион при зелена светлина за "Българска армия"

Това означава, че през 2023-а "червените" ще трябва да домакинстват на "Васил Левски"

Но сякаш в еуфорията, ако мога така да се изразя, около стадиона някак си се губи темата за титлата...

- Не, в никакъв случай, но стадионът е много по-важен и това е генералната тема. В момента "Българска армия" е в изключително лошо състояние и е срамно ЦСКА да разполага със стадион в този му вид. Ако сега се съсредоточим върху титлата, а не мислим за стадиона, ще приличаме на онези, които нямат два лева в джоба си, но карат мерцедеси на лизинг и след една година им ги взимат, защото нямат възможност да ги плащат. ЦСКА първо трябва да изгради дома си, инфраструктурата си и след това титлата ще дойде, няма къде да избяга. Тя няма как да не е на дневен ред в Борисовата градина. Първото място и битката за него е залегнало в ДНК-то на нашия клуб, това дори не е нужно да се коментира.

Преди време си пожелахте бразилец в състава и сега това ваше желание се сбъдва, след като клубът обяви първото си ново попълнение през зимната пауза...

- (Смее се.) Явно на "Армията" ме слушат, когато говоря. Да, казах го и държа на думите си - на ЦСКА му трябва гореща, южняшка кръв. Тези футболисти и специално бразилците носят настроението и страстта в играта, придават един различен облик.

Официално: ЦСКА представи първото си зимно попълнение

Официално: ЦСКА представи първото си зимно попълнение

Бразилецът Маурисио Гарсес де Жезус вече е "армеец"

От какви попълнения още се нуждае ЦСКА?

- Необходима е алтернатива на Брадли Мазику, за когото стана ясно, че все още не е подписал нов договор. Вярвам, че се търси и разиграващ халф, защото има сериозна нужда от такъв. През есента с тези функции бе натоварен Греъм Кери, но това бе нова позиция за него и той не е типичният футболист, който да свърши работата зад нападателя. Въпреки това Кери се справи добре, но с оглед личните проблеми, които има в момента, ръководството трябва да направи всичко възможно да привлече качествен футболист за този пост.

Лудогорец сякаш отново действа по-бързо на трансферния пазар и взима футболисти от по-високо ниво?

- Привидно е така, но времето ще покаже кой си е свършил по-добре работата. Най-важното е да се намерят правилните хора. От долните дивизии също могат да се открият добри трансферни попадения. В Разград могат да си позволят да вадят сериозни суми, а червените явно не към този момент, защото имат други приоритети, за които говорихме преди малко. Но виждате, че въпреки че Лудогорец нямат практика да взимат играчи без трансферни суми, то в последно време не им се получават нещата със селекцията. Точно затова казвам, че е важно не какви пари ще се извадят, а да се намерят правилните хора.

Не се ли бави с една идея селекцията в ЦСКА?

- Със сигурност Стойчо Младенов иска отдавна да разполага с новите играчи, но понякога обстоятелствата не позволяват. По-важно е да се привлече играч, който да свърши работа, а може да дойде и малко по-късно. Надявам се новите да дойдат в добро състояние, бързо да се адаптират и да свикнат както с обстановката, така и с изискванията на треньора, за да могат да бъдат максимално полезни и ефективни.