Юношата на ЦСКА Самир Аясс беше важна част от състава на "червените", който спечели Купата на България през 2016-а година от "В" група. Халфът вкара един от головете за успеха над Берое с 2:0 в Стара Загора на полуфиналите. През кампанията изигра 33 мача за първенство и отбеляза 12 гола. Аясс беше титуляр и на финала срещу Монтана, спечелен от ЦСКА с 1:0. ТОПСПОРТ продължава поредицата си интервюта с героите, донесли последния за момента трофей на "армейците". След Станислав Маламов и Милен Кикарин, ред е на Самир, който в момента играе за индонезийския Персираджа.

От дъното на футболния ад, до изковано със златни букви място в "червената" история!

От дъното на футболния ад, до изковано със златни букви място в "червената" история!

Когато ЦСКА извървя немислимия път от аматьорския футбол до спечелването на Купата на България

Самир, какво е положението при теб? Има ли много заразени с коронавирус в страната?

- По-добре е от България и останалите страни в Европа. Спокойно е. Заразени има, но не са чак толкова много с оглед, че населението е над 260 милиона. Сега съм на Бали. В столицата има най-много заразени. Пазя се. Слагам маска, мия ръцете често, гледам много да не излизам навън. Но сега започват да затварят заведения и ресторанти. Слагат ни под лека карантина, ако можа така да се изразя. Дано се справим възможно най-бързо с този проблем в световен мащаб.

Разкажи ни повече за футбола в Индонезия.

- Изненадан съм от нивото. Добро е. Лигата е силна, организацията е на високо ниво. Има добри отбори, чужденци. Има бразилци, футболисти от други националности. Ясно е, че местните не са на кой знае какво ниво, но чужденците вдигат класата. На мен тук ми харесва. Искам да играя и да помагам на отбора си.

Кога ще възобновявате шампионата?

- Още не се знае. Чакаме. Спряха го преди две седмици. Гледат как е навсякъде по света и явно ще го подновим, когато и другите. Дано е до месец-два. Да започнем отново да тренираме и да играем футбол. На сега най-важното е здравето на хората, да се справим с вируса.

Снимка 433519

Източник: fcdunav.eu

С кои от бившите ти съотборници в България държиш връзка?

- С всички! Чуваме се, говорим си. Наистина с много момчета. Приятел съм с доста от бившите съотборници. Да са здрави и скоро пак на терена.

Какви са спомените ти от сезона, който изигра в ЦСКА през 2015-2016 година?

- Много хубави! Спечелването на Купата е най-хубавият, връх в кариерата ми. Невероятно беше. Голямо постижение е да спечелиш трофея от "В" група. Това остава завинаги в историята. Помни се от хората. Сещам се с усмивка за този сезон. Знаеш, юноша на ЦСКА съм и заради това още по-щастлив, че допринесох за спечелване на Купата.

Маламов ми каза, че си пази екипа от финала с автографите на целия отбор. Кикарин си държи медала на нощното шкафче. Твоят къде е?

- И медал, и екип, всичко си пазя! Не ги давам за нищо! Мечта ми беше този медал, наистина. Детска мечта, защото съм си цесекар.

Снимка 380060

Източник: Фейсбук

Вкара доста голове през въпросния сезон. Кой е най-ценен за теб?

- Този срещу Берое в Стара Загора. Там играхме първия полуфинал за Купата. Никой не очакваше да отстраним този съперник, а ние ги бихме два пъти с по 2:0. Като гостувахме аз открих резултата. Беше супер, невероятно чувство, голяма тръпка. Още повече, че отидох в ЦСКА именно от състава на Берое.

Снимка 474889

Източник: Личен архив

След това игра с успех и в Ливан. Ако не се лъжа, спечели 7 трофея там. Какви са спомените ти от този период?

- Отново много приятни. Да, точно 7 спечелих. Най-ценен ми е първият - титлата. Радвам се, че съм част и от националния отбор на Ливан. Късно се съгласих да играя за тях, трябваше още по-рано. Това е много важно за CV-то ми. Имам ливански паспорт, мога да играя навсякъде в Азия. Срещаме силни съперници - като Япония, Австралия... Започнахме квалификациите за Световното първенство. Предстоеше ни мач с Таджикистан, но стана това с коронавируса и отложиха всичко.

Би ли се върнал в България?

- За момнта не. Харесва ми в Азия. Не мисля за връщане, но към момента. Във футбола никога не знаеш къде ще се озовеш, къде ще играеш и къде ще приключиш кариерата си.

Снимка 235937

Източник: LAP.bg

Питам всички от вашия отбор в ЦСКА защо и до момента тази Купа е последен спечелен трофей?

- Следя отбора, следя какво се случва в ЦСКА. Чувам се с някои от момчетата. Пак казвам - цесекар съм си. Болно ми е, че толкова години няма нов трофей. Но вярвам, че скоро ще бъде спечелен такъв. Аз съм на мнение, че не трябва да се залага толкова много на чужденци. Има добри български футболисти. Ето - един Ахмед Ахмедов, играх с него в Дунав. Момчето изчака своя шанс и стигна до ЦСКА. Дано му се дава шанс. Добре, да има и чужденци - но да са двама-трима и с класи над българите. А но по 10-20, както е сега. Това е...

Благодаря ти за отделеното време и ти желая успех в приключението "Персираджа".

- И аз благодаря за интереса към мен. Поздрави на феновете на ЦСКА!

Снимка 474888

Източник: Личен архив