Халфът на ЦСКА Рубен Пинто даде обширно интервю пред "Тема спорт". Португалецът говори за старта на сезона при Нестор ел Маестро, отговорността да е капитан на "червените" и как се справя с българския език.

Рубен, изминалата седмица бе успешна за ЦСКА, след като записахте 3 победи от 3 мача. Какъв е коментарът ти за тези срещи?

- Всичко е отлично, тези победи бяха много важни за нас. Когато печелиш, това повишава настроението и духа в отбора. Гледаме много мотивирано към новия сезон и сме амбицирани да спечелим всичко възможно.

Ти носеше капитанската лента срещу Адмира, очакваше ли да получиш такава отговорност?

- Да, очаквах, бяхме говорили преди това. Чувствам се много горд, нещо специално е да си капитан на ЦСКА. Но аз смятам, че всеки един в отбора е капитан. Лентата на ръката е само за пред съдията. Ние сме едно семейство и не мога да кажа, че аз съм лидерът на отбора. Разбира се, това е голяма отговорност и исках да покажа, че мога да бъда капитан, но не се чувствам за по-специален от останалите.

ЦСКА предлага нов договор на Тиаго Родригес

ЦСКА започна преговори за нов договор с основен футболист

"Червените" искат на всяка цена да задържат Тиаго

Какъв ще бъде подходът ви към реванша с Адмира?

- Наясно сме, че ще бъде много труден двубой, въпреки че спечелихме с 3:0 у дома. Ясно е, че ще хвърлят всички усилия, за да победят, но ние също отиваме, за да спечелим. Няма да сме с нагласата да гоним равенство. Амбицирани сме да се класираме категорично за следващия кръг. Но реваншът по никакъв начин няма да е лек и е необходимо да сме подготвени за всеки възможен сценарий.

Очакваше ли толкова лесно да постигнете успеха над Адмира на "Армията"?

- Със сигурност не. Във всеки двубой трябва да се борим, да действаме заедно като юмрук. Ако покажем същия дух в реванша, както в първия мач, няма да имаме проблеми да спечелим. Но сме наясно, че ще е по-различен тип двубой, отколкото този в София.

Обръщате ли поглед към Копенхаген?

- Категорично не. Концентрирани сме върху Адмира, а след това имаме мач с Дунав за първенство. Има още доста време. Едва след като минат тези срещи, може да мислим за Копенхаген.

ЦСКА привлече Евандро Да Силва от Коритиба

ЦСКА се сдоби с нов централен нападател!

Евандро Да Силва идва от Коритиба, бил е част от бразилския национален отбор

Как се работи с новия треньор Нестор Ел Маестро?

- Той вкара нови неща в отбора, по-различни от досегашните. Имаме друга тактика. Мисля, че сме добре подготвени физически и се надявам да запазим тази форма максимално дълго в течение на мачовете и да сме постоянни в изявите си. Разбира се, за всеки отбор по света е трудно да играе на равномерно ниво в продължителен период от време. На този етап вършим добра работа и мисля, че постепенно израстваме.

Какво по-конкретно промени треньорът?

- Както казах - имаме малко по-различна тактика, но и вкара по-различен манталитет сред играчите. Тренировките също са малко по-различни. Мисля, че отборът реагира много добре на тези промени и виждам ентусиазъм сред другите футболисти. Всички сме фокусирани върху целите. Без значение дали сме титуляри, или резерви, всички сме заедно и това е важно за атмосферата в съблекалнята.

Снимка 370854

Източник: LAP.bg

Какво е мнението ти за новото попълнение Мауридеш, как се вписва той?

- Опреде лено имахме нужда от централен нападател. Видяхте колко трудно ни беше без такъв срещу Рига. Мауридес дойде да ни помогне и мисля, че е много добър футболист. Той се вписва бързо в отбора и мисля, че носи необходимия дух, за да играе в клуб като ЦСКА. А ние, играчите, които сме по-отдавна, се стараем да му помагаме активно. Аз и той говорим един език, така че това също е от полза.

Смяташ ли, че отборът е по-силен, от-колкото през миналия сезон?

- Малко е трудно още да кажем категорично дали сме по-силни, защото са минали малко мачове, но мисля, че стъпка по стъпка повишаваме нашето качество, както и физическата форма. Ще се опитаме да направим по-силен сезон.

Защо ЦСКА не успя да издържи до края в битката за титлата?

- Всички видяха, че имахме някои физически проблеми през пролетта. В най-важния период от сезона си спомням, че имахме 5-6 основни играчи, които бяха контузени или наказани. Когато това се случи, е много трудно да поддържаш постоянство в резултатите и в представянето на отбора като цяло. Опитахме да дадем най-доброто от себе си и мисля, че в крайна сметка сезонът не беше лош и свършихме прилична работа. Но е ясно, че искаме да се представим по-добре, защото имаме недовършена работа. Няма нужда да казвам каква. Всеки е наясно с целите на ЦСКА.

Групата на ЦСКА за реванша срещу Адмира Вакер

ЦСКА без петима от основните си футболисти за реванша срещу Адмира Вакер

Нестор ел Маестро отново ще разполага с ограничен състав

В последния ви мач срещу Витоша вкарахте два бързи гола, но след това свалихте доста темпото. Защо се получи така?

- Нашата цел е да решим всеки мач възможно най-бързо, защото знаем, че след няколко дни ни предстои още един. Така беше и сега - в четвъртък играем отново. Успяхме да вкараме два гола в първите 20 минути и това беше хубаво за нас, защото ни позволи да контролираме малко по-спокойно мача. Не че си почивахме, но задавахме темпото и знаехме, че имаме комфортен аванс и не е необходимо да хвърляме всички усилия, за да победим. Съумяхме да запазим част от силите си за реванша в Австрия. Но мачът с Витоша не беше лесен. Видяхте, че и съперникът имаше своите голови възможности. Ние обаче запазихме концентрация, като след почивката изобщо не им оставихме шансове да създават напрежение.

Доколко добре се справяте с цикъла четвъртък - неделя?

- Справяме се, защото сме подготвени за това. Да, може би срещу Витоша не изглеждахме чак толкова енергични, но това е напълно нормално. Всеки отбор, който играе в такъв цикъл, привиква. Ние сме много добре подготвени и съм сигурен, че ще бъдем свежи за мача в Австрия.

Снимка 369655

Източник: LAP.bg

Съжаляваш ли, че Каранга напусна ЦСКА?

- Каранга е голям нападател и играч, той вкара 24 гола в първенството, така че имаше значима роля. Няма как да не е загуба да си тръгне такъв футболист. От друга страна, сега имаме Мауридес и ще му помогнем, за да се справи поне толкова добре, колкото Каранга, а защо не и по-силно от него.

Как се чувстваш в България? Започваш трети пореден сезон на "Армията"...

- Чувствам се много добре, ако не беше така, нямаше още да съм тук (смее се). Нямах никакви проблеми с адаптацията, още през първия си сезон в ЦСКА свикнах. Дори вече започнах да говоря малко български и да разбирам повече. Това ми помага допълнително, за да комуникирам със съотборниците ми, с треньорите, дори със съдиите. Нямам никакви проблеми, чувствам се добре. Българският е много труден език, но постепенно научавам това-онова. Успявам да разбирам част от това, което хората казват. Стъпка по стъпка се опитвам да говоря малко. Знам някои думи. Няма как да проведа дълъг разговор, но на по-простичко ниво се справям.

Очакваше ли да се задържиш толкова дълго? Интересен факт е, че си напът да станеш третият чужденец с най-много мачове за ЦСКА - нужни са ти само още 8 участия...

- Очаквам да съм тук, докато хората ме искат. Разбира се, ако изскочи нещо по-добро за клуба или за мен, ще се замислим и ще го обсъдим. Всеки футболист иска да отива на по-високо ниво. Но като цяло се чувствам приятно тук, натрупах увереност в себе си и докато феновете, собствениците и съотборниците ме искат, ще съм в ЦСКА.

Имаше ли оферти за теб през лятото?

- Чух за някои неща, но не получих нищо конкретно. Честно казано, изобщо не съм мислил за друг отбор освен за ЦСКА.

Букмейкърите нямат съмнение, че ЦСКА ще елиминира Адмира

Букмейкърите нямат съмнение, че ЦСКА ще елиминира Адмира

Копенхаген продължава да гази в шампионата