Гриша Ганчев определено е една от най-интересните и ярки личности в българския спорт. В последното ми интервю с Илияна Раева, тя го определи като "бялата лястовица" за спорта ни. Защото няма друг бизнесмен, който да е помагал толкова много на нашите герои, печелили и печелещи отличия за родината. Като бивш спортист, това му е в кръвта. И има кармата на роден победител. Във всичко. Добър за едни, лош за други, мразен от трети, Ганчев не е безразличен на никого. А едно от най-ценните му качества е, че за разлика от други хора с пари и позиции, не се взема прекалено насериозно, не се мисли за вечен. Видяхме го и по време на последното му за момента обширно интервю, дадено в предаването "120 минути" по БТВ. Гриша - земен човек с отношение към хората. Който е имал дори малък допир с него, знае добре, че е така.

Този текст няма да е напудрен, няма да е помпозен, няма да бъде излишно украсен. Защото самият герой в него не е такъв. Няма да е дълъг, защото историята продължава и ще продължи да се пише. Да, точно от него! 

Гриша Ганчев е истински чорбар. Някои фенове го критикуваха и заради това, че нарича цесекарите чорбари. Той нарича дори себе си такъв. Чорбар е до мозъка на костите и го е показвал много пъти. Който не го разбира, негов проблем.

Снимка 556799

Източник: Официален сайт на ЦСКА

ЦСКА го има заради днешния юбиляр. ЦСКА стана единственият отбор, който спечели Купата на България от "В" група. Това се случи под ръководството на Ганчев. След това "червените" вдигнаха още веднъж трофея с Гриша начело. Писано е много пъти - клубът започна да функционира правилно, до голяма степен да се издържа сам. ЦСКА не само се завърна в Европа, но оставя следа на голямата сцена - два пъти игра в групи, победи силни отбори като Рома, Базел, БАТЕ, Осиек, Пилзен... ЦСКА е посрещан навсякъде зад граница с уважение.

Беше откупена емблемата на клуба. Бяха платени милиони за нея и след загубени дела от бивши играчи на ЦСКА. Беше направен ремонт на базата в Панчарево, а все по-усилено се работи за новия стадион. Това е голямата мисия на Гриша Ганчев, по негови думи. И когато модерният стадион стане факт, а това ще се случи, бизнесменът ще се превърне в най-значим собственик на клуба. В цялата история на ЦСКА. Защото нов, модерен стадион, е нещо огромно, чакано от поколения "армейци". Ще остане за поколения българи. 

Снимка 575239

Нужни са няколко минути разговор очи в очи с Гриша Ганчев, за да разбереш какво е ЦСКА за него. Беше припомнено как преди време, като собственик на Литекс, той е предпочел да гледа мач на "червените" в Европа, а не на "оранжевите". Бивши футболисти споделят колко бесен е бил по време на и след онова 0:8. Това са само два малки примера. Има десетки, не - стотици. За мен лошото е, че Ганчев пое ЦСКА късно, трябваше да се случи много по-рано. Но така е било писано...

Огромен процент от публиката на ЦСКА е зад него и иска точно той да продължи да оглавява клуба. Остава титлата. Страшно много я иска самият Ганчев. Рано или късно, и тя ще се завърне там, където й е мястото. Но по честен, спортен път. Така, както трябва да бъде. Защо не още през този сезон? И тя да е подарък за юбилея на Гриша Ганчев, който днес празнува.

Честито! Отличен 6 за първите 60! И нека станат 100. Българският спорт има нужда от хора като Ганчев. А ЦСКА от толкова... истински чорбар!

Илич за Йешич: В България го нарекоха Генерал, президентът на ЦСКА е в шок

Илич за Йешич: В България го нарекоха Генерал, президентът на ЦСКА е в шок

"Не може да повярва"