Бруно Акрапович заложи на любимата система 3-5-2 още в първия си сериозен тест начело на ЦСКА. Новият старши треньор на "армейците" разполагаше с ограничен брой футболисти за домакинството на Йънг Бойс в Лига Европа. Рискува с тази схема на игра, а софийският гранд отново допусна поражение от швейцарския шампион.

След мача специалистът заяви:

"Изисква много време тази схема. Но е оправдана, защото повече играчи могат да се включат... Позитивът е, че успяхме да променим системата. Футболистите вече знаят как ще трябва да играят. Ще изглеждаме по-добре. Това е точната схема, ако искаме да направим добри неща за в бъдеще."

Акрапович много добре знае, че промяната изисква време. Но какво е специфичното и защо има голям период на преход към 3-5-2?

Това е офанзивна формация, която акцентира върху насищането на централните части на терена. На практика ЦСКА вече ще разполага с цели осем футболисти там и само двама на фланговете. Както вчера успяхме да видим (някои не заради софийския прашен смог и "мъглата") - голът на Йънг Бойс дойде именно от крилото. Все по-редки ще бъдат успешните противникови атаки през централните части. Почти всички отбори у нас играят с един или двама нападатели. Това автоматично създава числено преимущество на тримата централни бранители в система 3-5-2.

Снимка 505371

Източник: LAP.bg

По-специална е ролята на този в средата.

Средният защитник е гръбнакът на тройката. На неговите плещи лежи успешният синхрон при защита и изнасянето на топката, когато отборът започва атаките си. В първите мачове едва ли ще виждаме Валентин Антов като централен от тримата бранители. Треньорите обичайно поставят най-опитният си футболист в сърцето на ариегарда. Постепенно тройката добива игрови навици, извършват се ротации - изкусните специалисти подреждат защитниците си според удобния им крак, физическите данни и тн.

Особеност за системата е зоналната отбрана.

Ако до момента "червените" са се отбранявали персонално, то бързо ще трябва да свикнат с играта в зони. При ситуации двама на един, които най-често ще бъдат създавани по фланговете (там е слабото място на схемата) - по-офанзивните футболисти трябва да помагат. Така най-често ще се налага на халф да влиза до централния защитник. Другите двама бранители се "разреждат" и насищат пространствата към тъчлинията, помагайки на халф-бековете. Всеки треньор интерпретира системата по свой начин и тепърва ще разберем как точно ще се защитава ЦСКА с тази схема - дали с четирима или петима отзад, когато противникът владее топката в половината на "армейците".

Снимка 505372

Източник: LAP.bg

Халф-бековете трябва да са неуморимите стожери.

Една от най-трудните функции както в атака, така и в защита имат фланговите футболисти. Както вече споменах, с формация 3-5-2 те са само двама, а не четирима (както при 4-4-2 или 4-2-3-1). Срещу Йънг Бойс това бяха Иван Турицов вдясно и Греъм Кери вляво. В телевизионно студио ирландецът беше оплют от Велизар Димитров, а след мача Акрапович беше на другия полюс по темата:

"Кери има големи качества да играе на тази позиция. Има агресия. Хубави подавания, движение напред. Трябва да ме слуша и да стига до края на терена, а не да центрира по-рано."

Възможно е левичарят да има опит като халф-бек на Острова, където през 2018 година системата се прилагаше от почти всеки отбор. Предстои да разберем и дали отсъстващите Брадли Мазику и Жеферсон няма да го изместят. Бруно подчерта, че Турицов е имал физически затруднения и това е обяснимо. Националът до скоро беше под карантина и е загубил игрови ритъм. Честите му контузии обаче биха били сериозна пречка за място сред титулярите.

Снимка 505370

Източник: LAP.bg

Позицията предизвиква огромни физически натоварвания.

Като десен халф-бек може да играе Тибо Вион. Французинът би могъл да бъде по-полезен в атаките, предвид профила си на бивш нападател. Друг е въпросът дали ще успее да се справя в защита. Акрапович държа дълго време на резервната скамейка на Локомотив (Пловдив) Момчил Цветанов. Чико се наложи сред титулярите, чак след като се приспособи към новата роля и утежнените ангажименти в дефанзивен план.

Все пак най-логично изглежда по десния фланг да се изявява Джером Синклер.

Може да звучи непатриотично, но британецът превъзхожда колегите си в повечето важни елементи за ролята. Школовката му в Ливърпул пролича още с първите докосвания на топката. Синклер е бърз и експлозивен, умее да пробива един на един и стреля отлично. Наскоро дойде на "Армията" под наем от Уотфорд, а вече има три гола на сметката си. В края на мача с Ботев (Ихтиман) беше върнат като десен бек. Продължи с опасните си рейдове и се връщаше неуморно назад.

Най-трудна ще е задачата на Акрапович в средата на терена.

Типичните халфове в схема 3-5-2 са трима. При някои разновидности забелязваме един опорен - пред тройката централни защитници и зад двама по-офанзивни полузащитници. Други треньори избират да играят с двама опорни и една свободна "десетка". Вчера тази роля изпълняваше Стефано Белтраме. Двойката зад него - Юнус Санкаре и Тиаго Родригес демонстрира типичното полюсно разпределение на функциите. Видяхме сенегалеца много по-често да влиза до Юрген Матей в защитния вал (както обясних по-рано за ролята на опорния халф в защита), а Тиаго беше "скрит маестро". Така анализаторите наричат единия футболист от тази халфова двойка.

Снимка 506319

Източник: 7dnisport.bg

Неговите функции са да поеме топката от разиграващия централен защитник и да я разпредели напред.

Ролята му е важна, защото често пред него се откриват куп възможности. Тoй трябва да търси най-доброто решение на всяка "червена" атака още в зародиш. Пред тази средна двойка навярно титуляр няма да бъде Белтраме. Италианецът има качества, но по-скоро Санкаре ще бъде "скритият маестро", а Амос Юга ще руши атаки и ще помага на защитното трио.

Така Тиаго ще има свободата на "десетка". Португалецът е по-техничен, доказа многократно умението си да стреля от средна и далечна дистанция, а малцина в Първа лига имат по-добър поглед върху играта. Тук ЦСКА разполага с куп футболисти и възможностите за ротация са много. Именно затова и задачата на Бруно Акрапович е трудна. Всеки от полузащитниците на "червените" носи различен нюанс в схемата с присъствието си на терена.

Снимка 507116

Източник: LAP.bg

След като разнищихме функциите на всички останали постове, дойде ред и на нападателите.

Най-после желанието на голяма част от феновете на ЦСКА се сбъдна и отборът ще заиграе с двама на върха на атаката. На "Армията" разполагат с няколко изявени голмайстори, които по една или друга причина страдат от ниска резултатност напоследък. По-офанзивната формация 3-5-2 и наличието на "помощник" на Али Соу могат да са ключът към успеха.

Гамбиецът неведнъж заяви, че предпочита да задържа топката и да увлича защитниците.

Така той се нагърбва с част от задачите пред гола, но не е типичен реализатор. Като такъв може да блесне Ахмед Ахмедов. Откакто пристигна в София голмайсторът на Дунав често спасява отбора си в края на мачовете. С новата формация има шанс да получи повече игрово време и да разгърне потенциала си.

Снимка 507124

Източник: CSKA.bg

Вчера до Соу беше Георги Йомов. Предстои да разберем дали той ще бъде преквалифициран в нападател или Акрапович има други планове за него. От резервната скамейка дебне жадният за изява Тонислав Йорданов. Специалистът увери, че ще даде шанс на абсолютно всеки, а на терена ще виждаме най-подготвените. Така в хода на сезона могат да се появяват Асен Дончев, Марк-Емилио Папазов, Мартин Смоленски или някой от останалите таланти от школата.

Спорно пък е как ще се приспособи част от чуждестранните играчи на "Армията".

Сред тях е Жул Кейта, който е типично крило. Гвинеецът е лек като перце и трудно можем да си го представим на позицията халф-бек. Подобно е положението на Рафаел Енрике, който и без друго беше разкъсван от критики през 2020 година.

Схемата на игра 3-5-2 е много популярна в дадени периоди от историята на футбола, но е трудна за прилагане. Някои играчи имат нужда от сериозно време да свикнат с новите си задачи. Движението без топка и самото изнасяне изискват отлични индивидуални умения, но преди всичко отборът трябва да е добре сработен. Бруно Акрапович успя бавно и методично да наложи идеите си в Локомотив (Пловдив), където с по-ограничен ресурс беше сериозен конкурент на лидерите у нас.

Снимка 505377

Източник: LAP.bg

За финал и в унисон с "темата на деня" трябва да си припомним за великия отбор на Аржентина от 80-те години на миналия век. Времето, в което блесна гениалният Диего Марадона (вечна му памет). Именно формацията 3-5-2 дава нужната свобода на Дон Диего да твори на терените в Мексико през 1986 година. Така и никой не успява да се противопостави на Аржентинаи и в края на Световното първенство геният вдига високо над главата си златната купа.

Един добър пример колко ефективна може да е схемата, ако се изпълнява добре и с точните футболисти.

Бруно Акрапович за ТОПСПОРТ: Щеше да е заслужено ЦСКА да вземе поне точка срещу Йънг Бойс

Бруно Акрапович за ТОПСПОРТ: Щеше да е заслужено ЦСКА да вземе поне точка срещу Йънг Бойс

"Всички в отбора имат качества да вкарват голове, ще го направят много скоро"