Нападателят на ЦСКА Али Соу бе гост в предаването "Домът на футбола" по "Диема". Гамбиецът коментира представянето на тима си по време на контролните мачове в Испания. Той говори за обстановката в съблекалнята, както и дали играчите на ЦСКА наблюдават и следят какво се случва в лагера на Левски и проблемите, които раздират клуба.

Али, делят ни буквално часове от най-големия мач в историята на българския футбол. Това не е първото ти подобно дерби, но предвид обстоятелствата, заряда и всичко останало, къде поставяш настоящия мач сред двубоите в твоята кариера?

- Смятам, че това е един от най-значимите мачове за цялото развитие на първенството. Особено за ЦСКА - работихме целенасочено за тази среща по време на голяма част от подготовката. Заради изоставането в класирането, смятам, че тази среща е по-важна за нас, отколкото е за Левски. Искаме да продължим да се изкачваме към челните позиции.

По отношение на твоето участие в мачовете с Левски, може да кажем, че голът все още ти убягва, макар и да си играл няколко пъти пълните 90 минути срещу големия съперник? Време ли е за гол на Соу в събота?

- Да се надяваме. Тренирам здраво, за да се случи в събота това, което аз искам! Предстои важен двубой и за ЦСКА, и за мен лично. Искам да направя разликата между отборите на терена, което означава голове! По-важното, разбира се, е тимът да спечели трите точки, но естествено и аз искам да отбележа. Нали за това съм нападател... Мисля, че един гол от мен в събота ще ми е достатъчен, стига да победим!

Говорейки за отбелязването на голове, целият отбор имаше проблеми в това отношение по време на подготовката. Сега вече остава много малко време до двубоя с Левски, но въпреки това какво смяташ, че може да направите в тази насока. Самият Крушчич също сподели, че работите здраво върху завършващия удар.

- Да, смятам, че не е късно. В крайна сметка, по време на подготовката наблягахме на физическата подготовка. Знам, че резултатите дори в приятелските срещи са важни за нашите фенове, но ние, вътре в клуба - треньорите и футболистите, знаем, че постепенното навлизане във форма е по-важно. Една загуба в контрола е много полезна - дава ти ясни насоки какво трябва да подобриш. И в момента нашият треньор отлично знае върху какво трябва да наблегнем, за да победим в събота. И едно от нещата със сигурност е завършващият удар!

Често казваме, че в спорта, и в футбола в частност, нещата няма как да се получат без късмет. По време на двубоите през есента, ти имаше по няколко отлични голови възможности в почти всеки един двубой. Това важи и за Евандро, а и за другите офанзивни футболисти. У страничните наблюдатели остава усещането, че може би трябваше да вкарате повече голове. Смяташ ли, че с малко късмет това може да се промени?

- Да, винаги се нуждаеш от късмет, той е част от играта. При нас, нападателите е малко по-специфично. Защото винаги съм много доволен, когато излизам на добра позиция за гол по няколко пъти на мач. Разбира се, ще съм още по-щастлив, ако бележа винаги, но това е много трудно. И когато след даден мач, в който съм пропуснал шансовете си, се прибера вкъщи съм раздвоен. От една страна не мога да си намеря място от яд, че не съм вкарал, от друга обаче, знам, че е много важно и много добре това, че сме създали тези възможности. В момента работим много върху завършващия удар и мисля, че това ще си проличи в събота.

Имаше някои двубои през есента, в които ЦСКА играеше с двама централни нападатели, имаше и доста мачове, в които ти беше сам на върха в атака. Кой е по-добрият вариант за отбора според теб?

- Не мога да съм категоричен. Доста трудно ми е да отговоря. Винаги съм щастлив, когато съм на терена, винаги съм щастлив, когато отборът взима мачовете..Видяхте, че печелихме двубои и с двата варианта в атака. Дори и да не се чувстваме максимално комфортно.

Знам, че много често отричате, че следите това, което се случва в лагера на съперника, но не мога да не те попитам знаеш ли за ситуацията в Левски и смяташ ли, че по някакъв начин това може да повлияе на развоя на двубоя, на обстановката на терена?

- Знаете ли... няма как да не уважаваш съперник като Левски, но ние не мислим за ситуацията в техния отбор. Лично аз, а и цялата ни съблекалня сме ангажирани с нашето представяне и с нищо друго! Дори, ако трябва да съм искрен, не знам какво се случва при съперника. Не чета нищо свързано с това. Погледът ни е изцяло насочен към това ние да се представим по най-добрия начин.

А този фокус беше ли изместен по време на подготовката след като беше много близо до трансфер в Ал-Ахли. Какво се случи през януари?

- Както казах още тогава - ЦСКА ми дава възможност да работя, да работя на много високо ниво и това ми е достатъчно, за да съм щастлив. Обстановката в клуба, тук на Българскя армия е добра. Всички тук ми помагат, работим като един колектив и наистина съм доволен. Няма причина да искам да си тръгна от тук.

В хода на сезона през есента имаше треньорска смяна в ЦСКА, или ако трябва да сме по-точни, имаше размествания на върха в треньорската йерархия. В двубоите, в които Милош Крушчич водеше тима, ЦСКА допусна едно-единствено попадение, което е страхотно постижение от гледна точка на защитата. Какви разлики можеш да посочиш от мачовете, в които начело беше Люпко Петрович.

- Определено представянето в защита е впечатляващо и за това говорят показателите ни. Да, можеше да вкараме повече голове и тук се крие причината за нашето изоставане - имаме нужда от леко подобряване на баланса между защитата и нападението. Трябва да сме по-прецизни в завършващата фаза и нещата ще си дойдат на мястото.

До края на редовния сезон остават 6 мача. След това за вашия отбор, а и за всички тимове, които се класират там, предстоят тежки мачове всеки кръг. Къде виждаш ЦСКА в края на сезона?

- Не мога да се наема с точна прогноза, но в крайна сметка, това винаги е най-интересната част от сезона. Тук съм вече втори пълен сезон и ако обърна поглед към миналата кампания, виждам как нашият отбор спечели доста добър процент от точките именно в мачовете срещу топ тимовете в шампионата, в първата шестица. Затова вярвам, че и сега това ще се повтори. В първата шестица играеш срещу преки конкуренти за челните позиции..и ако печелиш мач след мач... Знае ли човек къде може да видим отбора в края на сезона.

Али Соу се закани на Левски, чака дербито с нетърпение

Али Соу се закани на Левски, чака дербито с нетърпение

Гамбиецът е решен да вкара първото си попадение срещу "сините"