Наджи Шенсой е добре познато име у нас. През годините води Пирин (Благоевград), Локомотив (Пловдив), Вихрен, Беласица, бе и помощник в Славия. През сезон 2019/2020 е начело на съперника на ЦСКА в Лигата на конференциите Македония Гьорче Петров и отлично познава този клуб. Това бе поводът колегите от "Тема Спорт" да потърсят 64-годишния косовски специалист за неговото мнение преди първия двубой на червените със северномакедонския тим.

Страхотна жега и антибългарски настроения очакват ЦСКА на стадион "Петър Милошевски"

Страхотна жега и антибългарски настроения очакват ЦСКА на стадион "Петър Милошевски"

Условията ще са по-подходящи за плаж

Г-н Шенсой, къде ви намираме и с какво се занимавате в момента?

- В Истанбул съм си, у дома. Към днешна дата нямам официална работа, не водя отбор, но винаги си намирам по някоя задача. За последно бях начело на родния Призрен в Косово. Там бях взел Мартин Ковачев и Борислав Балджийски от България. През 2021-а обаче проектът бързо се разпадна заради липсата на финанси. Свършиха парите.

През 2019/20 бяхте начело на Македония ГП, който сега среща ЦСКА, какво може да кажете за този отбор?

- От тогава се е променил доста като играчи и потенциал. Спечели Купата на Северна Македония през май, но във финала победи тим от втора дивизия - Силекс Кратово, и то след дузпи. Президентът на Македония Гьорче Петров Люпчо Матевски е мой близък приятел и ме покани да гледам финала на живо. Заедно работехме в предишния ми тим там - Пелистер Битоля, с който аз спечелих купата през 2017 година. Тогава той беше изпълнителен директор на Пелистер. После през 2019-а ме покани да поема Македония ГП и заради това впрочем отказах едно предложение от български клуб тогава, но това е минало.

Какво е нивото на футбола в Северна Македония? Шкупи направи равен с Динамо в Загреб, което подсказва, че местните отбори изобщо не са за отписване?

- Това е по-скоро изключение. Нивото на футбола от това, което видях във въпросния финал на Македония ГП със Силек, е паднало доста. За мен футбол в Северна Македония без Вардар Скопие трудно се прави. Все едно в България да е без ЦСКА или Левски...

Какво очаквате от двубоите на ЦСКА с Македония ГП?

- Безспорно ЦСКА е големият фаворит и трябва да продължи. Макар че не започна добре този сезон, има някакви проблеми, треньорът е нов. Има отстъпление.

Като казахте - треньора. Какво е мнението ви за Саша Илич?

- Като футболист беше голям професионалист. Легенда на Партизан. Всеки на Балканите знае кой е Саша Илич, но като треньор е направил твърде малко, няма натрупвания, още няма опит. Както често пъти сме виждали, това, че си бил велик футболист, не означава, че ще станеш силен треньор. Примерите са много.

Възможна ли е изненада в Скопие?

- Не мисля. Погледнато като цяло, както вече казах, ЦСКА трябва да продължи към следващия съперник без проблем. Ако отпадне, това ще е най-голямата изненада на цялата фаза в Лигата на конференциите. Мисля си обаче, от това, което следя за българския футбол, че и тази година трудно ЦСКА ще спре Лудогорец. Просто те са много, много добре смазана машина.

Има ли от какво да се притесняват в ЦСКА преди двубоя в Скопие, защото до последно не се знаеше къде ще се играе срещата?

- Да, четох, че има някакво напрежение. Бъдете сигурни, че всичко по отношение на организацията ще е наред. Не се и съмнявам. Все пак Македония ГП е малък квартален отбор в Скопие. Кварталът е 50 000 жители, а на мачовете им ходят много малко хора. През май 2017-а пак имаше опасения, когато с моя Пелистер играхме финала за купата срещу Шкендия в Струмица. Всичко обаче мина без никакви инциденти. Така ще е и сега.

Македония ГП - ЦСКА 0:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Македония ГП - ЦСКА 0:0 (Развой на срещата по минути)

"Армейците" стартират новия си европоход срещу Македония ГП

Да ви очакваме ли скоро край тъчлинията?

- Да се надяваме. Има едно, две неща и чакам развитие. Поздрави на всички приятели на футбола в България и успех на отборите ви в евротурнирите.