Ибрахима Гай е чужденецът с най-много мачове в историята на ЦСКА. Бившият централен защитник има зад гърба си 160 двубоя с фланелката на "армейците", а по време на престоя си на "Армията" той става шампион на България два пъти (2003 г. и 2005 г.). Сенегалецът се превръща в един от любимците на "червените" фенове.

В навечерието на финала за Sesame Купа на България той говори пред "Спортал" като сподели спомените си от България, очакванията за предстоящия сблъсък в неделя и говори за съперничеството си на терена с Георги Иванов - Гонзо.

Здравей, Ибрахима! Как си и къде те намираме в момента?

- Благодаря, добре съм. Намирам се в Сенегал заедно с моето семейство.

С какво се занимаваш след края на футболната си кариера?

- Имам ферма в Сенегал, занимавам се с отглеждането на животни. Гледам много агнета, всяко от които струва от 1000 до 10 000 евро.

Гледаш ли български футбол - и по-конкретно мачове на ЦСКА?

Маркиньос: Гарсес ще помогне на ЦСКА

Маркиньос: Гарсес ще помогне на ЦСКА

"Гледал съм го"

- По-скоро следя резултатите на отбора в интернет. Когато има дерби - гледам. ЦСКА и Левски дълго време не са били шампиони. 11 поредни титли на Лудогорец са много. Явно двата гранда имат някакви проблеми. Мисля, че през следващата година хегемонията на Лудогорец трябва да бъде прекъсната. Ще опитам да посетя някой мач на ЦСКА през следващия сезон.

Какви са спомените ти от България, връщайки се назад във времето, когато играеше тук?

- Най-вече си спомням дербитата между ЦСКА и Левски. Спомням си съперничеството с Гонзо. Винаги, когато той играеше срещу мен, имаше сериозни проблеми. Имаше лошия късмет да се изправи срещу мен. Спомням си, че спечелих две шампионски титли с ЦСКА.

Предстои финал за Купата между "червени" и "сини". Ти си един от участниците в последния финал между двата гранда през 2005 година. Какви са спомените ти от този двубой?

- Знам, че и ЦСКА, и Левски не се намират в най-добрите си периоди. Запознат съм, че Лудогорец доминира през последните години в България. За финала през 2005 година си спомням, че се получи страхотен мач, но за жалост загубихме. Спомням си, че си партнирах с Вальо Илиев в центъра на защитата.

Какво очакваш от предстоящия мач в неделя?

- Смятам, че ЦСКА е по-добър от Левски. "Червените" са втори в класирането и резултатите през сезона показват, че ЦСКА е по-добрият отбор. Но това е финал - всичко е възможно.

Какво минава през главите на футболистите преди дерби с толкова голям заряд?

- Това е дерби, голям сблъсък, трябва да имаш здрава психика. За мен никога не е било проблем да играя в подобни мачове. Аз исках да играя такива двубои всеки уикенд.

Ти си чужденецът с най-много мачове в историята на ЦСКА. Кой е любимият ти спомен с "червената" фланелка?

- Моето сърце завинаги остава в ЦСКА! Никога няма да забравя феновете на ЦСКА и хората, които познавам в България. Обичам ЦСКА! Ще гледам предстоящото дерби в неделя, пожелавам успех на отбора срещу Левски. Имам много любими спомени - мачовете с Милан, Блекбърн, Леверкузен. Най-ярко в съзнанието ми е останала победата срещу Ливърпул на "Анфийлд" - никога няма да я забравя.

Ти се превърна в един от любимците на "червените" фенове. Какво би искал да им кажеш преди големия мач с Левски?

- Искам да им пожелая успех във финала и да празнуват Купата. Искам да им кажа, че завинаги ще останат в моето сърце.