Късно снощи ЦСКА изигра втори пореден много силен мач и не остави никакво съмнение кой беше по-добрият от двата отбора, които се изправиха един срещу друг на стадион "Българска армия". Възходящата линия, която следват "армейците" след идването на Ел Маестро е очевидна. Почеркът на треньора вече се усеща, а паузата за националните отбори явно се е отразила доста добре на всички, които работят в клуба.

Кондиционният треньор на ЦСКА - Боян Стаматович, даде интервю пред клубната телевизия на "червените" преди 10 дни и каза точно това. "Паузата идва в перфектен момент за нас, но ако трябва да съм честен, ще имаме нужда от още 2-3 седмици, за да бъдем в оптимална форма". Е, явно планът е преизпълнен, защото вчера момчетата в червени екипи изглеждаха като роботи през целия мач - преса, тичане, преливане в различните фази, подсигуряване и въобще 90-минутна доминация над съперника. Не трябва да се забравя, че отборът от Бистрица беше бронзов медалист в миналата кампания и е един от тимовете с най-големите бюджети в първенството.

Снимка 634176

Източник: startphoto.bg

Само преди 2 седмици същият този отбор, със същите тези футболисти, някъде около 60-та минута приключваше силите. Най-отчетливо се забелязваше, че Хайнц започва да изнемогва, а оттам страдаше играта на целия отбор. Имаше много контузени футболисти, а също така и такива, които се завръщаха след контузии. Снощи нещата изглеждаха по коренно различен начин.

Ще се спра на няколко неща, които ми направиха сериозно впечатление. При ЦСКА вече не се наблюдава това протяжно разиграване на топката между защитниците, както и честото връщане назад от халфовете. Това донякъде се дължеше и на физическата подготовка, като по този начин футболистите се опитваха да вземат малко въздух за поредната атака. ЦСКА сякаш решаваше някакъв супер сложен пъзел. Нямаше идея, нямаше удари, нямаше прострелни подавания по земя към нападателите. Много неща липсваха. Сега всички играчи бяха много устремени и единствената им цел беше вратата на съперника. Наблюдаваше се светкавично изнасяне на топката и търсене на празни пространства в защитата на съперника.

Снимка 634277

Източник: startphoto.bg

Друго, което прави впечатление е изпълнението на тъчовете в английски стил. Юга превърна повечето от тях в корнери, а след изпълнението им често се създаваше суматоха пред вратата на Наумов. Определено това изненада противника. Отделно Юга е истинска хала в центъра на терена и създава усещане, че сме с човек повече в халфовата линия. Без него отборът е съвсем различен и завръщането му след контузията е едно от най-хубавите неща за ЦСКА.

Защитата се справи безупречно. Християн и Кордоба започват да взаимодействат все по-добре, а изнасянето на топката от тях, нещо много важно за съвременния защитник, е доста ефективно. Колумбиецът е изключително бърз за ръста си, има уникален старт, с който светкавично взима 2-3 метра аванс пред съперника. Наблюдавахме добра игра и от сърцатите бекове - Вион не спря да тича по целия фланг и да тормози противниците, а Турицов, който премина през доста тежки моменти, показа че вече са зад гърба му.

Снимка 634274

Източник: startphoto.bg

Марселино си е все същата моторетка в центъра, връща се, отнема топки, разпределя добре играта. Движението му и с топка, и без топка, е почти безупречно. Линдсет дълго време беше включил на задна скорост, но сякаш и той намери друга предавка. За Хайнц каквото и да кажа ще бъде малко. Човекът отбор! Навсякъде е - вляво, вдясно, отпред, отзад... не спира като шило да се мушка между противниковите футболисти и да създава положения. Така падна и първият гол.

Нападателите също си свършиха работата. Назон отбеляза два гола, а Фаетон винаги е строго охраняван от поне двама футболисти на противника, с което отваря доста пространства за своите колеги. Със сигурност обаче националът на Гваделупе все още не е разкрил пълния си потенциал, а когато го направи - тогава ще стане страшно за противниците.

Снимка 634276

Източник: startphoto.bg

Да обобщим: ЦСКА вчера изигра един безупречен, гросмайсторски мач. За да се задържи това ниво, предстои още много работа, но основите бяха положени успешно. Разбира се, ясно е, че няма да е все така. Ще има нормалните спадове и неуспехи, които съпътстват всеки отбор в света, но точно тогава идва ролята на привържениците, които да подкрепят момчетата и да ги извадят от дупката. За отбора предстои много тежка серия от мачове, но аз съм сигурен, че "армейците" имат силите да преминат теста успешно.

Тази година първенството се очертава да бъде много интересно. Има отлични отбори, които играят силно, изявяват някакви претенции и "летят в облаците". Но ето че ЦСКА, въпреки слабия старт, въпреки сътресенията, въпреки всичко - отново се намести при челниците, тепърва ще създава ядове и ще кара съперниците да сънуват кошмари. Както Данило Асприля "отрови" съня на Георги Русев...

Данило Асприля побърка мрежата

Данило Асприля побърка мрежата

Колумбиецът скри топката на Георги Русев