Бившият треньор на ЦСКА Георги Василев коментира за ТОПСПОРТ ситуацията при "армейците". Според него отборът има голям потенциал и е въпрос на време да бъде разгърнат. Ето какво сподели специалистът пред нашата медия:

Г-н Василев, доста неприятен и неочакван старт на сезона за ЦСКА. На какво го отдавате?

- Имам чувството, че има някакъв разпад. Беше много силен отбор, а този сезон, изведнъж, не ми е ясно как така лесно се губят точки. Вярно, че има някои основни футболисти, които не играят, но все пак. Въпреки, че онзи ден се изправиха срещу много силния отбор на Черно море. Един изграден състав, който знае какво прави на терена. В мен се създаде усещане, че независимо от силния старт на ЦСКА през второто полувреме и многото пропуски на "червените", просто изглеждаше, че Черно море рано или късно ще изравни. Факт е, че ЦСКА нямаше и шанс. Шагоян на два пъти пропусна да реши мача, Юга удари греда... ако поне едно от тези положения беше влязло, мачът свършваше. ЦСКА държеше този мач в ръцете си, но го изпусна.

В ЦСКА решиха кой ще капитанът

В ЦСКА решиха кой ще капитанът

Вижте подробности

Възможно ли е тъжният край на миналия сезон да се отразил толкова негативно в отбора и това в момента да дава своя отпечатък в представянето?

- Разочарованието е 100% сигурно. Убеден съм, че всички са били заредени с много голяма стръв, амбиция, желание... и разочарованието от факта, че не успяха заради една пропусната дузпа е огромно. Шансът не беше на тяхната страна, но и не е само това. Моето усещане е, че подготовката не е минала добре. 

Новият старши треньор на тима Нестор Eл Маестро е в доста трудна и деликатна ситуация. Ще може ли да се справи психически и физически с отбора?

- Аз лично му съчувствам много. Дойде в доста труден момент. По принцип не обичам да коментирам треньори и треньорски смени. Изпитал съм на гърба си проблеми от всякакво естество, така че не обичам да давам оценки. Той е млад, не можем да кажем, че е привършил сили, че няма енергия, че няма самочувствие. Мисля, че има всичко необходимо. Винаги ще изскочи някой опонент, който ще каже: "абе къде е бил треньор Нестор?" Лично според мен има самочувствие и опит.

Черно море с най-силен старт на сезона през този век

Черно море с най-силен старт на сезона през този век

"Моряците" имат пет победи и две равенства

Предишния мач във Враца беше спечелен добре, но не беше с кой знае каква игра. А Ботев (Враца) също е добър отбор. Почти няма вече някой, който да го хванеш и с лека ръка да го преоодолееш, да го смачкаш.

Имам чувството, че във футболистите на ЦСКА има известен страх от резултата, от играта. Имат амбиция и виждам, че с мерак играят, но няма я тази освободеност, това спокойствие. Добри футболисти, с добри изпълнения, но някак всичко става като насила. И това идва от насъбралото се напрежение. Като спечелят един-два мача, нещата ще потръгнат. Това са тежки моменти, в които играчите трябва да покажат характер и да прескочат своя рубикон, да се нагърбят и сами да решат мача. Това не го виждам. Иначе голът на ЦСКА беше отличен, прекрасна атака и завършващ удар, но това трябва да се вижда по-често.

Новите попълнения на ЦСКА как ще ги коментирате? Кордоба и Фаетон играят по-често, какво ви е мнението за тях?

- Кордоба определено ми харесва много. По принцип говорим за 6 месеца, за една година адаптация, но той захапа поста си от първия мач. Положи много добра основа и съм сигурен, че ще върви само нагоре. Фаетон е на друга позиция и има голяма разлика. Акцентът върху него е изключително голям. Но аз го виждам, че е добър футболист, като тръгне с топката и търси да разиграе с някого, да завърши атаката, търси остротата. Дано не стане като с Вилдсхут, който също имаше качества. Все пак мисля, че Фаетон е много по-добър от него и скоро ще го покаже. Да не забравяме, че и върху него тежи голяма отговорност, защото бяха платени доста пари и той знае, че се очаква много от него, а пък точно сега ЦСКА е в някаква криза и няма как да разгърне потенциала си напълно. Аз съм убеден, че скоро ще покаже друго лице.

 Назон: Черно море не трябваше да взима нищо тук, това е нашият дом

Назон: Черно море не трябваше да взима нищо тук, това е нашият дом

"Отборът започна да играе по-добре"

Ако трябва да дадете някакъв съвет на ЦСКА в този момент, какво бихте посъветвали "червените" играчи, треньори, ръководство?

- На първо място - да слушат по-малко чуждите приказки. Да продължават да работят в същия дух и да не се влияят от чужди мнения. При всички положения това са класни футболисти и благодарение на силните единици в отбора, ЦСКА трябва да тръгне напред. И пак повтарям, по-малко "ухо" на чужди съветници. Убеден съм, че всички тези неща стигат до футболисти и ръководство, а това не е най-доброто решение. Трябва обаче да се покаже и характер, защото не можеш да останеш и напълно извън спортното общество. Медии и фенове могат да говорят каквото си искат, но ЦСКА трябва да следва своя път.