Футболният специалист Георги Илиев даде интервю за TV+. Майкъла направи анализ на случилото се на "Българска армия". Ето какво каза бившият защитник:

- Какво се случва в блатото, наречено български футбол?

- За мен това блато е защото ние не искаме и не смеем да приемем истината, да приемем, че има правила и закони. Нищо друго.

- За Лудогорец с шестата им титла сякаш всичко е ясно. Какво да кажем обаче за боричкащите се Левски и ЦСКА за по-предно класиране, но далеч след Лудогорец?

- Аз Лудогорец просто не ги броя, защото са много-голяма класа над другите ни отбори! Когато видиш, че Левски и ЦСКА в едно първенство преди 40 години са били фаворити, а сега са на 20 точки зад Разград, ей това е трагедията. За това да не коментират Домусчиев и Лудогорец, седиш и мълчиш когато има такава разлика!

- Стамен Белчев - какво можете да кажете за него като треньор, защото той самият си призна, че не е мечтал дори да бъде треньор на клуб като ЦСКА?

- Това е един човек, който си върши работата добре. Човек, който бие два пъти Левски с по 3:0, класира отбора на 2-ро място, въпреки че е зад Лудогорец, няма какво да кажеш против него. Значи спортно-техническият щаб на ЦСКА си е свършил перфектно работата и не зная защо изобщо се коментираше негова смяна. Аз от една година говоря, че ЦСКА няма да играе в евротурнирите, ама никой не ме слуша и сега били изненадани. Просто трябваше да им е ясно и като правят селекция, взимат треньор, че това ще е. За мен Белчев надгражда в ЦСКА. Ако не беше така, нямаше да го защитавам сега. Просто той си върши работата и не трябва да го пипат.

ЦСКА: Изминалият сезон затвърди лидерската позиция на ЦСКА по посещаемост в България

ЦСКА се гордее: Нашите мачове са най-посещаваните в България!

"Над 185 000 зрители ни гледаха на живо"

- Историята с търга и емблемата, как ще я коментирате?

- Вдигна се много шум за тази емблема. Тя си е на ЦСКА и на никой друг. Клубът, който играе на "Армията", той си има емблемата. Просто Гриша Ганчев им доказа, че се занимава сериозно с ЦСКА. Чета сега, че тези пари (8 милиона лева) щели да ги разпределят на разни длъжници. Между другото и аз съм вътре в тези пари, но мисля, че те ще отидат изцяло за погасяване на дълговете към държавата и към НАП.

- Това, че Гриша Ганчев спечели търга за тази емблема променя ли факта, че все пак Литекс бе преместен в София и наречен ЦСКА? Колко време още ще се дискутира тази тема?

- Е, това, че се е случило е на 1000% така и е ясно, но не е всъщност просто Литекс. Преди това "Титан" бяха направили един клуб, нов ЦСКА, който заедно с Паро Никодимов и Стоян Йорданов имаха идея да сложат едни 5 милиона в него и ди има нов клуб изчистен, зашото иначе ЦСКА имаше 21 милиона задължения. Това обаче категорично не се прие от феновете и сдружението "ЦСКА ЗАВИНАГИ" също. След това Емо Димитров от Етрополе измисли цялата схема. Той е умно, интелигентно момче и знае как да направи един ЦСКА - чист от задължения и да го има, без този който го вземе да плаща борчовете на други. Направи един нов клуб, после взеха лиценза на Литекс образно казано и това е. Аз за това им казвам, че няма какво да си говорим. Това е един нов клуб на две години. Ето и УЕФА го каза - нов клуб, няма три години и за това не може в евротурнирите. Най-после някой да ме чуе. Видяхте, че в УЕФА няма компромиси. Това е! ЦСКА фалира на 9 септември. Този клуб е следващият ЦСКА, който тепърва прави история, но ние нямаме друг ЦСКА. Това е клубът, който трябва да си припознаем всички! Гриша Ганчев е един много сериозен бизнесмен, отдавна иска да дойде в ЦСКА и сега това, което виждам, че прави основно на Панчарево ми харесва. Иначе на "Българска армия" нищо повече не може да се направи. Каквото можеше ние направихме заедно със сдружението "ЦСКА ЗАВИНАГИ". От тук нататък единствено може да се събори и да се направи нов стадион ако някой реши, че може. Гриша Ганчев добре го каза навремето - "който не е построил дори къщичка за пиленца, не може да коментира нещата и по-добре да стои настрани".

Георги Велинов: ЦСКА си е ЦСКА и това е!

Георги Велинов: ЦСКА си е ЦСКА и това е!

Скаутът на "червените" коментира целия изминал сезон

- Тази емблема дето се прибра у дома си вече трябва ли да убеди разединените фенове, че това е тяхното ЦСКА? Тези дето не припознаваха клуба могат ли вече да го направят?

- Това трябва да ги приюти отново на "Армията", защото тия 8 милиона, които ще се платят за емблемата, също доказват сериозните намерения на ЦСКА. Иначе аз имах и по-добър вариант на времето за оздравяване, но никой не пожела да го приеме. За шест години ЦСКА щеше да е чист и оздравен, а в крайна сметка за мен ЦСКА умишлено беше доведен до фалит и така се наложи да се създаде един нов отбор, който в момента за мен си е ЦСКА, това е ЦСКА. За съжаление цялата история на ЦСКА вече е една схема, която не е много коректна и не е сериозна към историята на ЦСКА.

- Изказаха се твърдения, а и една от страните участвали в търга каза, че всъщност Гриша Ганчев няма да плати тези 8 милиона и се готвела поредната далавера?

- Не, това са типично български неща. Когато един човек сериозно прави нещо, ремонти или друго, търга например - това са сериозни неща. Не е сериозно просто да коментират по адрес на Ганчев подобни неща.

- Информациите, че Кирил Домусчиев се бърка в работите на ЦСКА как ще коментирате?

- Познавам го над 20 години, него и брат му. Много сериозни момчета са и бизнесмени и мисля, че е несериозно да ги обвиняват в такова нещо. Да, има около тях служители, които помагат или са спонсори на ЦСКА 1948, но не са само те. Смятам, че беше нормално част от феновете да искат да си създадат нов клуб със собствените кадри, които видяхте, че дори спечелиха със 100% българчета Купата на България, дори от "В" група. Изведнъж сега тези момчета, наши футболисти, останаха без отбор къде да играят и това ЦСКА 1948 ги приюти. Та мисълта ми е, че ако Кирил Домусчиев искаше да направи нещо с ЦСКА, щеше да го направи явно и както им показа как се прави с едно село като Разград, в което има две улици - как се прави футбол и как се изкарват пари най-вече. Аз се опитвах в ЦСКА преди 4-5 години да ги науча, че футболът е бизнес, в който трябва да изкарваш пари, за да даваш пари. Ако ти покажа един списък дето имам при мен, за последните шест години през ЦСКА са минали 137 чужденци и са похарчени знаеш ли каква сума? 97 милиона! Без инвестиция една стотинка в клуба.

Борислав Попов: ЦСКА все още е участник в Лига Европа!

От БФС: ЦСКА все още е участник в Лига Европа!

"Чакаме решението на КАС"

- Защо се получи това противопоставяне и омраза към тези от ЦСКА 1948, та те се мразят повече отколкото мразят Левски?

- Виж, това стана защото в ЦСКА се прехвърлиха 85% от цялата школа и първия отбор на Литекс тук в ЦСКА-София и тези, нашите юноши, бяха игнорирани и освободени от ЦСКА. Някои хора не го преживяха това, но в крайна сметка един човек като вземе нещо или го купи, и то му е скъпо, то нормално е той да си вземе доверени хора около него. Затова Ганчев вярва безрезервно на Стойчо Стоилов и си взе неговите хора. Не, че тези хора тук са по-некачествени, но просто си взе неговите доверени хора.

- Какво да кажем за формата на току-що приключващото първенство? Ето, ЦСКА пак е изхвърлен от евротурнирите? Кашата е голяма. Ние сме склонни да отхвърляме всичко ново, макар да не сме го пробвали за по-дълго?

- Вижте, знаете откога коментирам и казвам, че ЦСКА няма да играе в евротурнирите, нали? БФС също на 80% знаеха какво ще се случи. Въпреки това, от футболната централа пуснаха едно писмо до УЕФА, с въпрос дали е възможно новият ЦСКА да участва? Сигурен съм, че това бе запитване директно от Боби Михайлов и той се опита да помогне на ЦСКА. Ако имаше някаква вратичка да играем в Европа още тази година, защото за всички е ясно, че парите идват само от евротурнирите, няма какво да се лъжем. Това беше важно за ЦСКА. Но както се разбра, има си правила там и точки, които са конкретни и точни и няма мърдане. Просто е, ама никой не послуша, че това е реално да стане. Преди години никой не ме послуша, когато казах, че с идването на Сашо Томов, ЦСКА отива към фалит и така стана, ама кой да слуша. По начина, който се работеше беше ясно, че това ще стане. После ме питаха: "ама ти как разбра?". Ами как мислите, просто е. Не можеш да харчиш пет пъти повече, отколкото изкарваш. Не можеш да лъжеш хората и журналистите, че всичко с лиценза е окей, че си платил, както казваха Инджов и Манджуков, а се оказва после, че не си платил и си ни наказаха.

Боби Михайлов: Решението за ЦСКА си е директно на УЕФА

Боби Михайлов: УЕФА не се съгласи на компромис спрямо ЦСКА

"Всичко друго са инсинуации на хора, които просто не искат да спазват правилата и трябва да има някой друг виновен"

- Историята с прословутия бараж за Лига Европа между Левски и Верея как ще коментирате?

- Ами има си правила. Отваряш, четеш и това е. Няма какво да се скача тука и да се протестира. Казано си беше, че четвъртият играе бараж със седмия за последната квота. След като Ботев взе купата, седмият - Верея, трябва да играе с третия, в случая Левски. Какво има повече да се коментира? Така са приели формата и клубовете включително - хубаво, лошо, справедливо или не - това е! Не го определяме ние с теб. Нека не търсим под вола теле! Българинът все търси някакви схеми. Трябва да се научим, че си има правила. Ето за това ти казвам и за ЦСКА. Ако обжалват решението на УЕФА, е само загуба на пари и нищо положително няма да излезе. Там просто са бяла държава. Там не може да фалира един клуб с 23 милиона задължения. Клубът да изчезне и после със същото име да се върне чист и пак да си играе. Моето мнение е, че държавата се намеси сериозно в реализацията на фалита и унищожаването на ЦСКА, като допусна 9 години да не се плащат данъци и да се натрупат толкова задължения. Сега държавата пак се намеси и в съживяването на ЦСКА.

- Бил сте пряко ангажиран с футболните дела в ЦСКА и изпитахте на гърба си какво е положението в българския футбол. Бихте ли работил отново?

- Аз да ти кажа истината влязох в ЦСКА основно заради Стойчо Младенов. Играл съм с него. Един страхотен професионалист по отношение на спортно-техническата част. Бяхме много добър тандем с него, но без да казвам, че има вина, когато дойде моментът да направя финансовата ревизия, когато дойдох в клуба като ръководител и това, което видях от "Титан", установих едно безумно ръководство на клуба. Нямаше заплата под 20 хиляди лева. Играчи със заплати преди година по 1 200 лева, сега им писали заплати по 35 хиляди лева. Тези същите дето си вадеха джобовете, че не взели пари един месец. Това е страшно нещо. В ЦСКА заварих такива договори, дето не можеш и да си мечтаеш. Футболисти с качества, отговарящи на не повече от 3000, айде до 5000 лева заплата. Един месец преди да напусна, защото беше нормално да го направя, когато "Титаните" напуснаха, аз като изпълнителен директор предложих да влезне финансова ревизия и всички да видят какво се е случвало, какви договори са подписвани от служители на ЦСКА и хора, които са работили и обвързани с ЦСКА, но никой не пожела и не позволи това. Защо питам аз. Ето, примерно един селски отбор от Мездра, дето е фалирал, продава на ЦСКА играч за 540 000 евро, да видиш и 120 000 евро комисионна и то за играчи, дето 1 минута не са играли за ЦСКА. Как един Спрокел струва 400 000 евро на клуба и 80 000 евро комисионна за него са взети? Е, какво е това? Това е трагедията, че ЦСКА го заробиха цесекари! Ето сега имам информация, която ми е 100% сигурна, как Сашо Томов води дело за фалита на ЦСКА срещу Инджов и Манджуков. Понеже Томов е добър бизнесмен и икономист, вярвай ми, че ще спечели - ей така на хартия и ще ги осъди, ще спечели делото и морално. Томов беше натиснат от феновете и направи така, че даде акциите на Манджуков и Инджов без пари, ама те не знаеха, че пасивите бяха 17 милиона, да не кажа даже 20 милиона. Те се подведоха, не знам как го допуснаха. Една вечер ми звъни една голяма звезда и ми вика: "Бате Майки, вече съм собственик на ЦСКА". Хубаво, казвам, това е великолепно, ама знаеш ли, че в момента, който си подписал и си взел акциите, вече дължиш 17 милиона? Той казва: "ама как така"". Ами така, казвам му. Та добре, че Гриша Ганчев го оправи, та спаси положението тогава и върнаха акциите на "гърнетата". За мен ЦСКА струва 100 милиона. Гриша Ганчев взе клуба без пари. Това показва, че е сериозен бизнесмен, щом може това да направи. Надявам се, че при него ЦСКА ще върви все по-напред и по-добре.

- Кога любимият ви ЦСКА пак ще бъде шампион?

- Ох, знаеш ли, първата седмица като станах изпълнитеен директор и със Стойчо Младенов си говорехме... Ако ми оправиш нещата с Мишел Платини и осигуриш лиценза, казва, аз ще направя отбора шампион. Ще отстраня Лудогорец, който ни се беше паднал за купата, и така и стана. Това ми каза Стойчо Младенов. И си ставахме шампиони, защото водехме 7 точки на Лудогорец, накрая 1, и станаха едни неща дето... Остави решителния последен мач в Разград. Ние загубихме титлата в Перник. Първо Миньор игра с юношките срещу Лудогорец - знаеш как свърши мачът. По-лошото беше, когато преди това загубихма от Миньор с 0:2. Тогава първо не ни дадоха дузпа, а после тази, дето ни дадоха, я изпуснахме да вкараме и паднахме. В този мач съдията беше тотална щета. Много сериозни пари беше получил, но мисля, че в ЦСКА имаше поне 5-6 играчи, които не играха това, което можеха. Това го казах и преди това на Стойчо Младенов, преди мача, че имам такава информация, че са ни пробили. Така всъщност загубихме две титли от Лудогорец. Просто те си направиха сериозна организация. Мисля обаче, че "гърнетата", макар да не е възпитано така да им казвам, защото все пак щом са дали 10 милиона за ЦСКА, значи са си сериозни бизнесмени, въпреки че аз съм доста ощетен от тях, за мен те предадоха ЦСКА в тези мачове.