74 ГОДИНИ ЦСКА!

Отново настъпи началото на май, когато ЦСКА чества своя рожден ден. Този път става въпрос за достойните 74 години, но червеният спортен феномен е доказал, че не е подвластен и е много по-силен от времето. Вечността на свещените четири букви се дължи на безкрайната им младост, захранвана от нови и нови поколения армейци, закърмени с прочутия припев "Още от дете запали моето сърце...". Емоциите са най-чистият човешки израз на любов и вярност, но освен тях на празничния ден трябва да си дадем сметка и какво е ЦСКА за българския спорт.

Едва ли в света има много примери за подобен фундаментален принос на една организация за националния престиж на съответната държава. В процеса на своята бляскава и драматична история ЦСКА излъчи десетки олимпийски, световни, европейски шампиони, както и стотици рекорди на България, континента и планетата. Не толкова отдавна олимпийският принос на армейските спортисти се равняваше приблизително на актива на държави като Белгия, Холандия, Швейцария, Дания и т.н. Един клуб излъчваше толкова шампиони и медалисти, колкото богати и високоразвити европейски страни!

В основата на тези олимпийски, планетарни и континентални върхове стоеше огромна система за подготовка не само на елитни състезатели, но и на младежи и девойки от цяла България в най-различни дисциплини чрез спортното училище и армейската школа за високо спортно майсторство. През различните подразделения на ЦСКА - представителни и юношески отбори, преминаха хиляди български спортисти, някои от които се реализираха на най-високо равнище, а други просто останаха част от великата спортна структура на България отпреди 3 десетилетия.

Специално място в армейската митология, разбира се, се пада на футбола, който е кроната в храма на ЦСКА. От Нако Чакмаков, Иван Колев, Димитър Якимов, Никола Цанев, Димитър Пенев, Петър Жеков, Георги Денев, Божил Колев, Георги Димитров-Джеки, Георги Велинов-Джони, Цветан Йончев, Пламен Марков до Христо Стоичков, Любослав Пенев и Димитър Бербатов... Невъзможно е да се изброят всички велики червени имена. През легендарния стадион в Парка на свободата преминаха най-големите български футболисти. От първото участие на нашата страна на финалите на Мондиал през 1962 година в Чили след решаващия гол на Димитър Якимов до последното ни засега участие в голям форум на Евро 2004 в Португалия приносът на червената нишка бе ключов фактор за международната легитимация на родния футбол. Необходимо ли е да прибавям трите континентални полуфинала на убиеца на европейски шампиони от "Народна армия" наред с десетките уникални победи над най-престижните футболни марки в света. Много са нещата, с които червената общност трябва да се гордее, и именно това чувство на принадлежност към една особена кауза е в основата на родовата памет, която се предава от баща на син и от дядо на внук.

Велик и вечен! ЦСКА - преди, сега и завинаги!

Велик и вечен! ЦСКА - преди, сега и завинаги!

Социалният феномен става на 74 години

В същото време празничните салюти не трябва да замъгляват реалността, в която ЦСКА продължава да води битка за своето оцеляване. Вероятно по прищявка на съдбата армейският клуб от години е принуден да живее във военна обстановка и да води сражения на всевъзможни фронтове. Душманите на 31-кратните шампиони не успяха да изпълнят в пълна степен целта си заради гражданската съпротива на червената общност, но в същото време съумяха да предизвикат огромни щети. Но точно тези тревожни нюанси около празника трябва да мобилизират още повече червената общност, без която ЦСКА нямаше да оцелее.

Но оцеляването не е достатъчно. Феноменът трябва да се завърне на своето историческо място - върха на българския спорт, и да напомни на Европа за страшилището, от което най-големите от Стария континент трепереха толкова десетилетия. Не само на футболния терен, но и по зали, писти, на тепиха, на ринга и къде ли още не.

Използвам повода, за да честитя на феновете 74-ия рожден ден на ЦСКА и да им пожелая да бъдат винаги верни на своята любов и да пазят като очите и сърцето си нейните ценности и традиции. И да знаят, че любовта се доказва в битката. Нова такава предстои на 15 май. А ЦСКА е длъжен да надскочи нелекия период, в който се намира, и да зарадва цяла червена България.