Емил Данчев е неизменна част от историята на ЦСКА. Той е бил в школата на "червените", а от 1978 до 1983 година завежда международния отдел на "армейците". През 1993 година става изпълнителен директор на ЦСКА. Остава на този пост до лятото на 1999 година. Създава собствена мениджърска агенция "ЦСКА АС-23″. Всички знаят, че Данчев е лицензиран агент на футболисти и личен мениджър на една от легендите на българския футбол - Димитър Бербатов. Той говори пред "Мач Телеграф" по всички интересни теми в българския футбол.

- Г-н Данчев, как бихте коментирал битката за титлата?

- Действително в шампионата има сериозна интрига. Като изключим двата гранда Лудогорец и ЦСКА, зад тях дишат във врата им още 3-4 отбора, които последните години направиха сериозен прогрес в развитието си в положителна посока. В същото време, въпреки че елиминира Черно море, Лудогорец получи един много силен шамар, нещо което не се беше случвало от много години - загуби вкъщи конкретно от Черно море.

Саша Илич няма да може да разчита на трима играчи срещу Черно море

Саша Илич няма да може да разчита на трима играчи срещу Черно море

Двубоят е в понеделник от 18:00 часа

- Каква е вашата прогноза - кой ще бъде шампион?

- И при ЦСКА, и при Лудогорец има едно лъкатушене, редуват силни със слаби мачове, така че трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме. Като потомствен цесекар искам отборът да сложи още един трофей във витрината, но дали ще успее - това не мога да прогнозирам.

- Загубата от Лудогорец на "Армията" ще окаже ли влияние върху "червените" в директния сблъсък, който предстои в Разград на 20 май?

- Би следвало това да мобилизира футболистите, защото и те съм сигурен, че жадуват за една титла, най-после. За мача съм сигурен, че ще има огромно значение, стига един от двата отбора да спечели. Ако няма победител, интригата ще продължи.

- Лично на вас харесва ли ви регламентът на Първа лига и как бихте коментирал това, че претендентите за титлата ще играят само по веднъж?

- Това са детайли. Някакъв регламент трябва да има. Въпросът е много дълбок според мен. Много по-съществена промяна трябва да настъпи, а именно, както в много от европейските цивилизовани страни шампионатът да се менажира от Професионалната лига. Футболният съюз трябва да се занимава с детско-юношеския футбол, с мачовете на националните отбори, но оперативната работа трябва да е задължение на футболната лига. Най-вероятно не в този си вид, защото сега тя няма капацитета, потенциала, кадрите, които да го менажират това.

- Цялата "армейска" общност жадува за нов стадион. Каква е вашата гледна точка по този въпрос?

- Това е нещо, което се чака от всички, включително деятели, привърженици. Последните новини са доста обнадеждаващи. Преди много години още аз самият търсих решение, но тогава не беше узряла и държавата ни за такъв тип решение. Позитивното е, че се намери такова. Останалото е въпрос на техника и менажиране от страна на собственика и на ръководството.

- Кое е по-добре - 16-хиляден нов стадион или по-голямо съоръжение извън София?

- Новото съоръжение правилно остава в "Борисовата градина". Първата причина е сантиментална. Това е Меката на ЦСКА. Все едно човек да си смени родината, града или къщата. Там е създаден в някаква степен ЦСКА и стадионът по мое мнение трябва да си остане там. Един нов стадион може да бъде катализатор за ЦСКА в рекламно и финансово отношение. Той най-вероятно ще бъде доста атрактивен за нови спонсори, но не "донори и благотворители", а за нещо насреща...

- Как бихте коментирал ситуацията в БФС и може ли Димитър Бербатов да замени Борислав Михайлов?

- Отдавна съм го казал, че според мен е време за някаква промяна. Новости настъпиха във всички сфери в България. В крайна сметка всяко нещо се изчерпва и аз смятам, че е време за някаква промяна. Единствен кандидат със своите виждания е Бербатов. Смятам, че той е една добра опция. За съжаление, съзнателно или не, нещата доста се поразмиха и според мен той започна да губи малко темпо.