Най-успешният клубен треньор у нас Аспарух Никодимов посочи пред "Тема: Спорт" какво трябва да промени ЦСКА, ако иска да спечели вечното дерби.

Михаил Вълчев: Жуниор Мапуку е по-подходящ от Серджиу Буш за дербито

"Мапуку е по-подходящ от Буш за дербито"

"Левски вече се опитва да изгради стил на игра"

Г-н Никодимов, ЦСКА влиза във вечното дерби след две поредни равенства. Доколко това ще се отрази?

- Определено не ми хареса играта на ЦСКА срещу Етър и Пирин. Има отстъпление от това, което беше. Особено в последния мач представянето бе много неориентирано и погрешно. Вярно, че Радуканов беше наредил добре отбора си, взе, каквото търсеше. Хайде, първото полувреме да не може ЦСКА да вкара гол е допустимо. Но през второто трябваше да има по-конкретни промени, да се увеличи скоростта. С тези центрирания и балонни изсипвания се играеше много отдавна, преди доста години. Виждаме какво правят големите отбори - центрират със сила, остри топки, на скорост, на предна, на задна греда... Има разнообразие в атаките им. А при нас е едно и също - хвърляне на парашути за Каранга и нищо друго. И той, като няма ден, какво правим?!

С какво си обяснявате двете поредни равенства?

- Трябва да се действа по-бързо и остро. Именно остротата в играта на ЦСКА в последните мачове бе притъпена. Не видях и хубав изстрел извън наказателното поле. Имаше само някакви опити, но не и сериозни удари. Видях един заспал отбор в последните две срещи. За Десподов казаха, че го е болял кръстът, не знам каква е причината да не играе, но според мен точно такива футболисти като него биха допринесли за освежаване на нападението. Той притежава острота в действията си, има скорост и идеи и мисля, че ще е полезен срещу Левски. Срещу добре затворени съперници ти трябва точно такъв човек. Неведнъж виждахме, че Десподов раздвижва играта в предни позиции. Така че би било добре да го видим срещу Левски. А и неведнъж им е вкарвал... Има самочувствие и знае за какво става въпрос. Не вярвам да прегори, защото има доста мачове зад гърба си. Очаквам да го видя на терена спокоен и уверен.

Какви корекции трябва да се направят за вечното дерби? От ЦСКА заявиха, че очакват мач, сходен на този с Пирин...

- Трябва непременно да се освежи представянето в атака и да е далеч по-разнообразно. С това изсипване на топката към Каранга няма да стане. Другите отбори усещат вече и го пазят добре. А Левски специално има здрави централни защитници, които могат да се справят с Каранга. Нужни са по-свежи решения. Твърде зависим започва да става отборът от Каранга. Като няма ден, и няма кой да вкара гол. Но в същото време ЦСКА трябва да внимава много и в защита и особено при статичните положения. Левски е много опасен, когато атакува, най-вече Яблонски. Задължително е необходимо да се обърне внимание на този елемент и ЦСКА да е пределно концентриран, когато се защитава. Неведнъж видяхме колебливи изяви, когато трябваше да се брани при стандартните ситуации.

Като че ли и Меркадо, и Кулма не се представят на ниво в последно време?

- Ялови са и двамата. Особено Меркадо. Той има скорост, но само толкова. Не влиза навътре, не отправя някакви остри шутове, липсва му комбинативност... Кулма напоследък също не показва добри изяви. Беше слаб срещу Пирин. Определено може да се помисли за нещо по-различно в тази зона. Хубаво е, че има опции, и треньорът най-добре знае кой ще е най-полезен за конкретния мач.

Снимка 279929

Източник: CSKA.bg

В центъра на защитата също има сериозна конкуренция - смятате ли, че Барт може да стартира в дербито, или Чорбаджийски отново ще заеме място до Бодуров?

- Всичко зависи от треньора - ако иска повече опит, изборът е Барт. Но пък Чорбаджийски и Бодуров имат по-добър синхрон. Който и да бъде избран, ще бъде правилно според мен. И Барт, и Чорбаджийски могат да се справят.

Каква е прогнозата ви за крайния резултат?

- Разбира се, че очаквам победа за ЦСКА. Ще бъде трудно, но е по-добър отбор от Левски и ще е закономерно да спечели. Надявам се ЦСКА да победи, защото в последно време само ми вгорчава ракийката вечер.

ЦСКА е по-скъп от Левски

ЦСКА е по-скъп от Левски

Само едно нещо има значение и то е какво ще се случи на терена