Амос Юга е един от лидерите в ЦСКА. Участник в паметния плейоф с Базел през 2020 г., днес Юга си спомня с радост за онзи мач и с надежда поглежда към следващия сблъсък с швейцарския тим.

- Какво мотивира Амос този сезон да е още по-добър?

- Как треньорът го е променил?

- Кое е най-важното във футбола и как той самият гледа играта?

- Кои са най-силните спомени от отстраняването на Базел преди две години и с какво предстоящите мачове ще са по-различни?

Ето какво отговори Амос Юга за клубния сайт на "червените":

Стамен Белчев: ЦСКА се представя много добре до момента и има големи шансове срещу Базел

Стамен Белчев: ЦСКА се представя много добре до момента и има големи шансове срещу Базел

"Няма как ЦСКА да бъде аутсайдер"

Спомням си радостта след победата над Базел. Всички бяхме много щастливи. Точно бях пристигнал от предишния ми клуб. Предишният сезон не беше лесен за мен и два месеца, след като дойдох, вече бях в груповата фаза на Лига Европа. Бях много щастлив. Спомням си видеото от съблекалнята, всички бяхме радостни. А след като се прибрахме в София, феновете ни чакаха на летището. Беше великолепно.

Последните месеци бяха трудни. Дори краят на миналия сезон със загубения финал, последният мач, целият втори полусезон не беше добър. Но сега имаме нов треньор, нов отбор. Имаме нова нагласа. Мисля, че този сезон, дори и когато не играем добре, ще показваме борбеност и дух. Ако сте гледали първите ни мачове, може и да не сме играли добре, но се борим и си личи другият манталитет. Всички се движим заедно, като едно цяло сме. Трябва да съхраним това.

Този треньор има характер на победител. Дори и на тренировка, той иска да побеждава. Като играем с голове, той иска винаги да печели. Тази своя нагласа той пренася върху нас. Това може да се види на терена.

Най-трудното във футбола е футболният интелект. Може да имаш скорост, да имаш техника, но най-важен е интелектът. Трябва да усещаш футбола. Да, треньорът ще ти даде тактиката, ще имаш план, но играта се променя всеки път, всяка ситуация е различна, така че трябва да се ориентираш, да усещаш, да знаеш къде е твоят противник. Не може да разчиташ само на качествата си, трябва да знаеш и слабостите на опонента и да атакуваш тях. Ако искаш да спечелиш, трябва да знаеш слабостите на противника.

Като бях малък и гледах футбол, ми правеха впечатление техниката на играчите, трикчетата. А сега, когато гледам футбол, не гледам на играта като дете. Ако единият отбор вкара, не ме интересува дали голът е красив - не. Интересува ме защо е отбелязал, какво движение са направили и защо противникът го е допуснал.

Новият треньор вярва в мен. Той ме предизвиква, като ми казва, че съм един от лидерите в отбора, че трябва да имам повече отговорности. А това за мен е напрежение в положителен смисъл и аз съм щастлив да поема тази отговорност. Тук съм от три години. На почти 30 години съм, имам по-голям опит от повечето играчи. Ние сме млад отбор, така че е наша работа - на мен, на Юрген, на Бусато, да помогнем на отбора.

Това е плейоф. Имаме два мача и знаем, че половината сезон зависи от тези мачове. Когато подписах с ЦСКА, дойдох за това. Последните два сезона играхме в Европа, надявам се, че и този ще е така. Базел имат друг отбор, ние имаме друг отбор, сега ще играем два мача, така че ще бъде напълно различно. Честно казано, изобщо няма нужда да мотивираме отбора, защото когато играеш срещу Базел, когато играеш плейоф, нямаш нужда от допълнителна мотивация. Достатъчно мотивиран си. Трябва да спечелим. Това е. Трябва да спечелим. Не ни интересува дали ще е с 1:0, 3:2, не ме интересува дали играем красиво, или не. Най-важното е да победим и да се класираме за груповата фаза.

Когато последните два сезона си спечелил в плейофите, си по-уверен. Разбира се, че има напрежение, но отново - в положителен смисъл. Просто трябва да бъдем уверени. Да, трябва да внимаваме с отбора на Базел, но трябва и да вярваме в себе си и да влезем 100% в мача."