Ситуацията в българския шахмат стана повод за бурни дебати и полемики от средата до края на миналата година.

След като през август 2017 година Европейският шахматен съюз обвини тогавашната българска федерация, че манипулира съществени суми, превеждайки ги по друга сметка, вместо по тази на организацията, напрежението съвсем обяснимо нарасна неимоверно.

Тогавашният председател и на Българската федерация по шахмат, а и на Европейския шахматен съюз - Силвио Данаилов логично попадна в центъра на вниманието.

Българската федерация по шахмат се разграничи от Силвио Данаилов

Българската федерация по шахмат се разграничи от Силвио Данаилов

"Готов съм да подкрепя министър Кралев, искаме да извадим този велик спорт от калта"

От Министерството на младежта и спорта реагираха своевременно, като на база цялата акумулирана фактология по темата, отказаха да подновят лиценза на федерацията. От Инспектората на ММС констатираха, че действително са налични неправомерно изразходвани суми от БФШ, под председателството на Силвио Данаилов.

В рамките на около месец - между октомври и ноември - в спортното министерство постъпиха две отделни заявления за издаване на спортна лицензия - от сдружение Шахматна федерация България и от сдружение Българска федерация по шахмат 1928.

Шахматна федерация България, с председател Методи Стойнев, се учредява на тайно събрание, като по документи на него присъстват 20 клуба. Според неофициална информация, присъстващите са по-малко. Впоследствие почти половината клубове се присъединяват към Българска федерация по шахмат 1928.

Българска федерация по шахмат 1928, със съпредседатели Иван Генов и Руслан Тошев, се учредява на публично събрание във Велико Търново. Учредители са 62 клуба.

По-сериозната организация и участието на почти цялата шахматна общност отне и повече време на БФШ 1928 и Шахматна федерация България подаде първа документи за лиценз. Документацията им бе разгледана обстойно, като се оказа, че е непълна. Лицензът бе даден на Българска федерация по шахмат 1928, която обединява почти всичко шахматни клубове.

Министър Кралев връчи лиценза на Сдружение "Българска федерация по шахмат 1928"

Министър Кралев връчи лиценза на Сдружение "Българска федерация по шахмат 1928"

През август тази година ММС отказа подновяване му

Шахматна федерация България заведе дело срещу Министерството на младежта и спорта заради отказания лиценз. Документацията по случая може да бъде разгледана отново, ако ШФБ спечели делото на последна инстанция.

Шахматна федерация България атакува изготвена промяна в Наредбата за лицензиране, съгласно която при подаване на документи за лиценз от повече от една организация заявленията се разглеждат едновременно и при изрядна документация на всички организации лицензът се дава на тази с по-голям капацитет, който се обуславя от: брой членуващи спортни клубове, брой треньори и брой спортни обекти и съоръжения.

Проектът на Наредбата е в пълно съответствие с цялата нормативна уредба и в частност с чл.8 от Административнопроцесуалния кодекс, а именно всички лица, които са заинтересовани от изхода на административното производство следва да имат равни процесуални възможности и еднакъв старт в защита на своите права и законни интереси.

Логично, лицензът бе издаден на организацията, представляваща основната общност от съответния спорт, а и разполагаща с необходимия капацитет за управлението му.

ММС не поднови лиценза на федерацията по шахмат

ММС не поднови лиценза на федерацията по шахмат

Вижте тук причините

Реакцията на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) на проведено заседание в Минск предизвика недоумението на Българска федерация по шахмат 1928, след като от съпредседателя на организацията Руслан Тошев бе изискана информация за извършените съмнителни банкови преводи, по време на управлението на Силвио Данаилов. Освен това ФИДЕ осъди липсата на реакция от страна на българската прокуратура за "кражбата на сериозни суми от федерацията с председател Силвио Данаилов".

За капак Европейският шахматен съюз отказа да се включи в делото, което Министерството на младежта и спорта води за възстановяване на дължимите от БФШ средства. Именно от шахматния съюз на Стария континент обаче зависи да се изясни веднъж и завинаги чии са сметките, по които са били превеждани така широко дискутираните суми.

Снимка 238371

Източник: LAP.bg