Водачът в световната ранглиста на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) Веселин Топалов поиска реванш от Владимир Крамник, който отне световната му титла през октомври в мач в столицата на Калмикия - Елиста. Това съобщи за Топспорт.бг говорителят на 19-ия световен първенец Живко Гинчев.

Според правилника на ФИДЕ, всеки шахматист с ЕЛО над 2700 или бивш световен шампион може да предизвика първенеца на планетата на двубой за короната.

Официалното предложение за реванш беше изпратено късно снощи в централата на ФИДЕ, уточни мениджърът на Топалов - Силвио Данаилов.

България е готова да организира мача между 12 и 30 април в София. Състезанието ще се проведе под патронажа на българския президент Георги Първанов, който пръв застана зад идеята за реванш.

Българската страна е готова да осигури наградния фонд за двубоя. 1 милион долара без данъци трябва да получи световният шампион, два пъти по-малко са предвидени за претендента и 300 000 отиват за ФИДЕ. Организационните разходи са за сметка на домакина.

Топалов загуби мача в Елиста след тайбрек, "редовното време" завърши 6:6. Скандалното поведение на Крамник и намерените в тоалетната му кабели за Интернет все още са обект на коментари в световната преса.