Руснакът Ян Непомнящи е все по-близо до победа в турнира на претендентите, което ще му осигури за втори пореден път правото да играе с Магнус Карлсен за световната титла по шахмат.

В партия от 11-ия кръг на надпреварата в Мадрид Непомнящи се наложи с черните фигури над французина Алиреза Фируджа. Той разигра любимата си руска партия и още след дебюта постави неразрешим ребус пред 19-годишния Фируджа.

Партията завърши на 35-ия ход в позиция, която бе напълно безнадеждна за Фируджа.

С успеха Непомнящи събра 8 точки и води с една и половина пред втория Дин Лижън. Китаецът измъкна много трудна позиция с черните фигури срещу американеца Фабиано Каруана и го победи след 78 хода игра.

Другите две партии от кръга завършиха с ремита. Американецът Хикару Накамура нямаше как да реализира пешка повече с белите в ендшпила срещу унгареца Ричард Рапорд, докато доиграващите турнира Тимур Раджабов (Азербайджан) и Ян-Кжищоф Дуда (Полша) се съгласиха на скоростно равенство.

В класирането след Непомнящи (8) и Дин (6,5) следват Накамура с 6 точки, Каруана с 5,5, Раджабов с 5, Рапорт и Дуда с по 4,5 и Фируджа с 4 точки.

До края на турнира на претендентите остават три кръга, сочи БТА.

Магнус Карлсен спечели световната титла по шахмат за пети пореден път

Магнус Карлсен спечели световната титла по шахмат за пети пореден път

Норвежецът се справи с претендента Ян Непомнящий