Министърът на младежта и спорта Весела Лечева прие днес женския отбор на България по шахмат, воден от председателя на "Българската федерация по шахмат 2022" Васил Антонов.

Нюргюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева, Габриела Антова и Виктория Радева преди дни се завърнаха от участие в 44-та Олимпиада по шахмат в Индия, на която заеха престижното девето място.

"След шестгодишно прекъсване, България се включи в олимпиада по шахмат с отбори - жени и мъже. Благодарим на Министерството на младежта и спорта, което осигури средства за участието на отборите ни на Олимпиадата. Нашите състезатели показаха много добри резултати и защитиха името на българския шахмат с чест и родолюбив дух", каза Васил Антонов.

Министър Весела Лечева поздрави шахматните момичета за класирането на 9-то място от 160 отбора и им връчи плакети за достойното представяне в Олимпиадата, а Васил Антонов ги награди с индивидуални парични премии.

Карлсен с важно решение

Карлсен с важно решение

Ето подробности

"Чувствахме се като един отбор. Дадохме всичко от себе си за България. Спечелихме седем мача, завършихме наравно в два, в това число с много силните полякини, и претърпяхме поражение също в две срещи - минимално срещу олимпийските шампионки от Украйна и от отбора на Казахстан. Решителна бе победата ни срещу тима на Израел с 3:1, която ни донесе дележ на 6-то място и 9-то по показатели в крайното класиране", уточниха българките.

Символично, за спомен, те подариха на министър Лечева шахматна фигура на бяла дама.

Тя им благодари и им пожела успешно представяне на Европейското индивидуално първенство за жени по шахмат от 20 до 31 август в Прага.

Весела Лечева представи своя екип и приоритетите пред ММС

Весела Лечева представи своя екип и приоритетите пред ММС

Тя подчерта, че една от най-важните задачи е връщане на спокойствието и сигурността