Французинът Максим Вашие-Лаграв победи руснака Ян Непомнящи и се изравни с него на върха в класирането на турнира на претендентите за световната титла по шахмат, който се порвежда в Екатеринбург (Русия).

Ян Непомнящи поведе в турнира на претендентите след петия кръг

Ян Непомнящи поведе в турнира на претендентите след петия кръг

Руснакът победи с белите фигури китаеца Ван Хао

В най-интересната партия от седмия кръг, противопоставяща първите двама във временното класиране, Вашие-Лаграв с белите фигури се възползва максимално от предимството на първия ход, създаде много големи затруднения за съперника си и логично се поздрави с победа на 42-рия ход, нанасяйки първа загуба на Непомнящи.

Във временното класиране Вашие-Лаграв и Непомнящи разделят първата позиция с 4.5 точки след седмия кръг. Другите три партии днес завършиха с ремита. Холандецът Аниш Гири и руснакът Александър Гришчук първи се съгласиха на примирие на 40-ия ход. Малко след това равенството беше фиксирано и в партията между китаеца Дин Лирен и руснака Кирил Алексеенко. На 41-вия ход американецът Фабиано Каруана и китаецът Ван Хао също си стиснаха ръцете.

Така след преполовяването на турнира зад лидерите Непомнящи и Вашие-Лаграв с по 3.5 точки се нареждат Каруана, Гири, Хао и Гришчук, а в дъното с по 2.5 точки са Дин и Алексеенко. В осмия кръг утре Каруана ще играе с Вашие-Лаграв, Непомнящи ще срещне Гири, Алексеенко ще се изправи срещу Гришчук в руското дерби, а в китайското Хао е с белите срещу Дин.

Наградният фонд на турнира на претендентите е 500 хиляди евро, а победителят в него ще играе срещу норвежеца Магнус Карлсен за световната титла по шахмат в края на годината.